Vlaović: Projekat turističke prezentacije arheološkog lokaliteta Brskovo unaprijediće kulturno nasljeđe

„Čuvanje arheoloških lokaliteta i vrijednosti svih ključnih kulturnih predmeta, koji će unaprijediti kulturno nasljeđe Crne Gore u fokusu su Ministarstva kulture i medija“, rekla je Vlaović

2469 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Projekat turističke prezentacije arheološkog lokaliteta Brskovo u Opštini Mojkovac povratiće nekadašnju prepoznatljivost jednog od najpoznatijih rudarskih regiona u Evropi i unaprijediće kulturno nasljeđe, kako ovog područja, tako i Crne Gore, kazala je ministarka kulture i medija, Maša Vlaović.

Ona je danas razgovarala sa ambasadorom Njemačke u Crnoj Gori Peterom Feltenom i tom prilikom podsjetila da je Ministarstvo kulture u avgustu 2019. godine, kroz Federalni fond Savezne Republike Njemačke, podnijelo aplikaciju za realizaciju projekta turističke prezentacije arheološkog lokaliteta Brskovo u Opštini Mojkovac.

„Cilj ove aplikacije je valorizacija nalaza iz istraživačkih kampanja realizovanih u okviru godišnjih programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Od izuzetne važnosti ovaj projekat čini i informacija da su arheološki lokalitet Brskovo osnovali njemački rudari Sasi, uvodeći nove tehnike u rudarstvu 12. vijeka, a svjedoči o viševjekovnoj vezi između Njemačke i Crne Gore”, istakla je Vlaović.

Ona je ukazala da je projekat odobren u julu 2020. godine, navodeći da su njime opredijeljena sredstva za aktivnosti koje obuhvataju radove na vidikovcu i pristupnoj stazi u okviru lokaliteta, izradu i postavljanje info tabli o lokalitetu, izradu promotivnog videa o lokalitetu, kao i realizaciju javnog konkursa za instalaciju rudara koja će biti postavljena na dogovorenoj lokaciji.

„Čuvanje arheoloških lokaliteta i vrijednosti svih ključnih kulturnih predmeta, koji će unaprijediti kulturno nasljeđe Crne Gore u fokusu su Ministarstva kulture i medija“, rekla je Vlaović.

Na sastanku je dogovorena zajednička posjeta lokalitetu kako bi se stekao potpuni uvid u kapacitete i realizovane aktivnosti, te se odredili dalji koraci u saradnji ka uspješnoj realizaciji svih aktivnosti predviđenih ovim projektom.

Osim oblasti kulturne baštine, na sastanku je dogovorena i saradnja u oblasti kulturno - umjetničkog stvaralaštva i muzeologije, posebno u domenu razmjene iskustava i mobilnosti umjetnika i stručnjaka u kulturi na nivou ove dvije države.

Bonus video: