Francuski slikar Pjer Sulaž preminuo u 103. godini života

Poznat je kao predstavnik "neformalnog slikarstva", pokreta koji je nastao 50-ih godina u Evropi i SAD, u cilju ukidanja uticaja kubizma i nadrealizma i njihovih principa. Sulaž bio je poznat po radu na crnoj boji, stvarajući odsjaje crne boje

3918 pregleda 0 komentar(a)
Sulaž, Foto: Printscreen YouTube
Sulaž, Foto: Printscreen YouTube

Francuski slikar Pjer Sulaž, poznat po radovima u nijansama crne boje, preminuo je danas u 103. godini, saopštilo je njegovo okruženje.

"Saznao sam tužnu vijest od njegove supruge Kolet", izjavio je njegov dugogodišnji prijatelj Alfred Pakman, koji je direktor muzeja koji nosi ime umjetnika, a nalazi se u Rodezu na jugu Francuske.

Sulaž bio je poznat po radu na crnoj boji, stvarajući odsjaje crne boje. Naslikao je više od 1.700 platna. Rekao je da je crna boja veoma aktivna.

"Ako stavite crnu boju pored neke druge tamne boje, ta tamnija boja postaje svjetlija", rekao je jednom prilikom slikar i dodao da je već kao dijete, da bi bijeli papir učinio svjetlijim, crtao crne linije.

Poznat je kao predstavnik "neformalnog slikarstva", pokreta koji je nastao 50-ih godina u Evropi i SAD, u cilju ukidanja uticaja kubizma i nadrealizma i njihovih principa kao što su forma, tonska harmonija, ravnoteža, proporcije, jedinstvena kompozicija i centralizovano strukturiranje.

Bonus video: