Prilika i za domaće muzičare

Međunarodni festival Dani gitare u Podgorici biće održan 6. i 7. novembra u sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”

2251 pregleda 0 komentar(a)
Florian Palier, Foto: Privatna arhiva
Florian Palier, Foto: Privatna arhiva

Sedmi međunarodni festival “Dani gitare u Podgorici” održaće se u nedjelju 6. i ponedjeljak 7. novembra u sali Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”.

”Što se tiče koncertnog segmenta festivala, planirana su ukupno četiri koncerta, po dva za veče. Festival će koncertom gitarista iz Austrije Florian Palier, u nedjelju od 19 časova. On će se predstaviti djelima Barriosa, Regondija i Ginastere, a na koncertu izvodiće i svoju autorsku muziku. Iste večeri, već od 20 sati, nastupiće i Trio Variete iz Crne Gore. U pitanju je trio koji čine flautistkinja Dijana Orlandić, harmonikaš Miroslav Ilić i gitarista Petar Dobričanin. Ovakva instrumentalna postava veoma je neobična, pa će se ovaj domaći trio predstaviti djelima klasike i džeza koji su za ovu priliku prilagodili instrumentima koje sviraju”, stoji u saopštenju festivala “Dani gitare u Podgorici”.

Kako ističu, u završnici festivala od 19 časova planiran je solistički koncert uglednog gitariste i profesora iz Srbije Zorana Krajišnika. On će, kako je najavljeno, izvesti djela španskih i latinoameričkih gitarista i kompozitora Ljobeta, R. Sainz de la Mazza i Carlevara. Iste večeri od 20 sati, festival će zatvoriti poznati crnogorski duo gitaristkinja Bojana Brajović i flautista Boris Nikčević i to interesantnim programom koji obuhvata djela kompozitora čija su djela stvorena pod uticajima klasične, džez i latinoameričke muzike, kao što su Vila Lobos i Astor Pjacola.

”Pored koncertnog segmenta festivala, gitaristi Florian Palier i Zoran Krajišnik održaće i majstorske radionice u sali Muzičke škole ‘Vasa Pavić’”, napominju u saopštenju.

Zahvaljujući podršci Sekretarijata za kulturu i sport, “Dani gitare u Podgorici” je postao festival prepoznat, a kako tvrde sada već tradiocionalna međunarodna manifestacija.

”Pored svoje misije da se održava u raznim kulturnim prostorima grada, festival otvara prostor našim crnogorskim umjetnicima da prestave svoje umijeće zajedno sa ostalim umjetnicima koji gostuju na festivalu, a dolaze iz regiona i Evrope”, poručuju organizatori.

Opširnije o festivalu možete vidjeti na www.danigitare.me.

Bonus video: