Korović: Važno da orkestar nastupa u svim crnogorskim gradovima i upoznaje publiku sa klasičnom muzikom

"U Crnoj Gori ima sjajnih muzičkih škola, veoma veliki broj djece se bavi muzikom i moramo napraviti neku vezu sa njima da dođu na koncert sa roditeljima, djedovima i bakama, ali i svim ljubiteljima muzike“, naveo je Korović

3974 pregleda 3 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO) u Nikšiću bio je pun energije, radosti i života, kazao je francuski dirigent crnogorskog porijekla Mark Korović, ocijenjujući da je izuzetno važno da orkestar nastupa u svim gradovima države i upoznaje publiku sa klasičnom muzikom.

Pod vođstvom Korovića, koji je profesor na Konzervatorijumu u Parizu i dirigent Švedskog radijskog hora i Pariškog orekstra, premijerno je izvedena simfonijska poema “Mistična ispovijest Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog” kompozitora Marka Kovača i Simfonija broj 9, Es-dur, op. 70 Dmitrija Šostakoviča.

Kako prenosi PR Centar, Korović je nakon nastupa kazao da su u Nikšićkom pozorištu imali predivan nastup, pun energije, radosti i života.

„Veoma sam uzbuđen što smo izveli djelo Marka Kovača, koje je fantastično. Radi se o novom djelu, ali je toliko dobro napisano. Takođe, veoma je dobro za orkestar da izvodi novu muziku u Crnoj Gori. Simfonija broj 9 od Šostakoviča veoma je posebna, jer je napisana da slavi pobjedu Rusije, ali nije baš bila srećna proslava i zbog toga je sve sarkastično i pogrešno“, naveo je Korović.

foto: PR Centar

Na pitanje koliko je značajno da CSO ima nastupe van Podgorice, Korović je rekao da se radi o nacionalnom orkestru Crne Gore.

„Kao što ime kaže, treba da bude orkestar za ljude iz svih crnogorskih gradova. Zato je važno za orkestar da nastupa van Podgorice i upoznaje publiku u svim gradovima Crne Gore“, kazao je Korović.

Upitan na koji način je moguće novu publiku zainteresovati za klasičnu muziku, Korović je rekao da je to veliko pitanje.

„To je, zapravo, jedno od najvažnijih pitanja. Održavamo koncerte, ali su nam potrebni ljudi koji će im prisustvovati. Mislim da moramo probuditi osjećaj za klasičnu muziku. U Crnoj Gori ima sjajnih muzičkih škola, veoma veliki broj djece se bavi muzikom i moramo napraviti neku vezu sa njima da dođu na koncert sa roditeljima, djedovima i bakama, ali i svim ljubiteljima muzike“, naveo je Korović.

foto: PR Centar

Timpanista CSO-a, Srđan Palačković kazao je da mu je drago što su nastupali u Nikšiću, u kojem dugo nisu bili.

„Bio je interesantan koncert. Izveli smo dva različita djela - jedno moderno, domaće djelo koje nam je bilo interesantno da sviramo, a drugo djelo je Šostakovičeva simfonija, koja je inspirativna, naročito za nas koji sviramo udaraljke, za koje je ovaj kompozitor pisao interesantne dionice“, naveo je Palačković.

Govoreći o saradnji sa maestrom Korovićem, Palačković je kazao da se radi o dirigentu koji ima fantastičnu energiju.

„Uvijek nam je drago kad on dođe, unese nekakvu novu svježinu koja je potrebna i uvijek je ta energija svim muzičarima prijatna. Takve su bile i probe, sa njim je bilo zadovoljstvo raditi“, rekao je Palačković.

foto: PR Centar

Ocijenio je da je nastup van Podgorice značajan za orkestar, ali i za sredinu u kojoj nastupa, kako bi se, kako je naveo, upoznala sa muzikom koju nema priliku često da čuje.

Pijanistkinja Vladana Perović, koja je interpretirala klavirsku dionicu u Kovačevoj kompoziciji, kazala je da joj je drago što je učestvovala u premijernom izvođenju te kompozicije.

„S obzirom da djelo prvi put čujemo i izvodimo, to je samo po sebi bilo izazovno. Takođe, bilo je uživanje saradnja sa CSO i maestrom Korovićem. Uvijek je veliko zadovoljstvo i interesantno je izvoditi nove kompozicije naših kompozitora. Za mene je predstavljalo jako lijepo iskustvo“, navela je Perović.

foto: PR Centar

Koncert u Nikšiću je prvi u sklopu mini-turneje po Crnoj Gori pod nazivom “Jesenja putovanja” u organizaciji Muzičkog centra Crne Gore, a uz podršku Ministarstva kulture i medija, dok je u koncert u Nikšiću organizovan i uz podršku Francuskog Instituta u Podgorici.

Bonus video: