Makar na sat zaboraviti na probleme

Nakon turneje po Sjevernoj Makedoniji komad će biti izveden i u Bijelom Polju, danas u Centru za kulturu u 16 časova, a autor i glumac u predstavi Dragan Buzdovan za "Vijesti" najavljuje igranje i govori o radu "Teatra 303"

4336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: poster
Foto: poster

Nakon turneje po Sjevernoj Makedoniji predstava “Crnogorac u tranziciji” kotorskog pozorišta ‘’Teatar 303’’ biće danas izvedena i pred bjelopoljskom publikom u Centru za kulturu ‘’Vojislav Bulatović Strunjo u 16 časova.

Scenario i režiju potpisuje i glumac u predstavi Dragan Buzdovan kojem u igri pomaže glumica Sara Čizmović. Ulaz je besplatan, a komedija donosi osvrt na dešavanja u poslijeratnom periodu i pogled na našu tranziciju od doba komunizma do današnjeg pluralizma. Da je komedija uspješna pokazuje i više od 60 nastupa po Crnoj Gori i regionu, ali i izvođenja od trećeg do šestog novembra u Skoplju, Kumanovu i Ohridu.

”Priča je isprepletana događajima koji su bili značajni za našu sredinu i isti su obrađeni sa puno doze humora i satire. Obuhvata period, po mom mišljenju, kada smo živjeli bezbrižno i sa malo bili zadovoljni, pa sve do ovoga danas kad je pohlepa za bogastvom nadjačala i normalni razum. Humor je prisutan od početka do kraja priče, jer glavni moto je da treba prije svega nasmijati gledaoce (smijeh kao lijek) i omogućiti im da taj sat vremena zaborave na probleme koji ih okružuju, a istovremeno kroz priču, satirom opomenuti one, koji mogu ovu našu stvarnost popraviti u interesu svih i učiniti nam ovaj život malo ljepšim i dostojanstvenijim”, istakao je Buzdovan.

Bez obzira na uspjeh ovog i drugih projekata, dodaje Buzdovan, Teatar i dalje radi “od kuće i bez kuće”.

”Kulturni centar je tražio od našeg amaterskog pozorišta da plaća probe, čak i za bajku ‘Princeza i žaba’, zaboravivši da je to naša zajednička koprodukcija. Takođe, nije bilo ni razumijevanja kotorske vlasti za izradu monografije povodom 40 godina postojanja, ali mi nećemo odustati od te ideje, jer smatramo da ono što nije zapisano, kao da se nije ni desilo. Ako Kotor nije mogao, moglo je Udruženje Crnogoraca iz Splita da nas uvrsti u svoju monografiju (20 godina postojanja) i time oda priznanje za naš kvalitetan rad. Zato nam je teško shvatiti da nije bilo ni razumijevanja i za nastavak festivala ‘Smijehom u srijedu’ koji je, uz pomoć Opštine Kotor 2017. našao mjesto u pozorišnoj ponudi grada”, kaže Buzdovan za “Vijesti”.

Bez obzira na sve, uz ljubav i entuzijazam Teatar 303 nastavlja sa radom, a Buzdovan poručuje da “ko ima publiku ima i budućnost”.

”Nadamo se da će se napokon standard u društvu popraviti kako bi se omogućilo što većoj populaciji da priušti sebi malo zadovoljstva, a pogotovo malo smijeha, koji nam je u ovim vremenima prijeko potreban. Nadam se da će predstava postići svoj cilj i dati makar mali doprinos demokratizaciji našeg društva i slobodi pisane riječi. Ujedno, u ovoj predstavi je sabran i moj dugogodišnji rad u pozorišnom stvaralaštvu i kroz lično iskustvo obrađena je donekle i ova priča’’, poručuje Buzdovan.

Bonus video: