Nikšićko i kragujevačko pozorište potpisali Protokol o saradnji

"Posebna čast je da Nikšićko pozorište, koje ima dugu tradiciju, uspostavi saradnju sa Pozorištem iz 1835. godine. Vrijeme će pokazati da ova priča ima svoje uporište u budućim vidovima saradnje, kroz projekte koje ćemo predstaviti publici u Nikšiću i Kragujevcu", kazao je Krulanović

2483 pregleda 2 komentar(a)
Sa potpisivanja Protokola, Foto: Nikšićko pozorište
Sa potpisivanja Protokola, Foto: Nikšićko pozorište

Direktori Nikšićkog pozorišta i Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, najstarijeg pozorišta u Srbiji, Radinko Krulanović i Mladen Knežević, potpisali su protokol o saradnji koji će pomenutim ustanovama otvoriti mogućnost uzajamnih gostovanja, realizaciju koproducentskih projekata, te upoznavanje umjetnika, i uspostavljanje različitih vidova njihove saradnje.

"Protokol je značajan zbog zajedničkog nastupa prema institucijama koje će podržati ovu saradnju. Iako još nijesmo razgovarali o potencijalnim projektima, ovo je dobar početak za njihovu realizaciju, budući da smo već uspostavili saradnju. Na nama je da ovo sprovedemo i da prihvatimo kao dar i da nastavimo da radimo na tom putu", kazao je direktora Knjaževsko-srpskog pozorišta.

Za direktora Nikšićkog pozorišta, Radinka Krulanovića "najznačajnija je produkcija susret sa ljudima", a takav jedan susret desio se u oktobru kada je Nikšićko pozorište, na poziv Pozorišta iz Kragujevca, sa predstavom "Boing–Boing" zatvorilo jednu od najznačajnih pozorišnih smotri "Joakim fest".

"Posebna čast je da Nikšićko pozorište, koje ima dugu tradiciju, uspostavi saradnju sa Pozorištem iz 1835. godine. Vrijeme će pokazati da ova priča ima svoje uporište u budućim vidovima saradnje, kroz projekte koje ćemo predstaviti publici u Nikšiću i Kragujevcu", kazao je Krulanović.

Potpisivanju Protokola prisustvovao je i predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević i umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

"Nedavno sam se susreo sa predsjednikom Opštine Kragujevac, Nikolom Dašićem i razgovarali smo o određenoj saradnji. Naše ustanove kulture su nas u tome pretekle, što govori da kultura ima puno veći potencijal nego zvanična politika. Ovo je potvrda da su kulturne integracije brže od političkih, koje tek treba da uslijede", kazao je Kovačević.

Istakao je da čelnicima lokalnih uprava ostaje da se ugledaju na kulturne poslenike i da sve što se radi u kulturi pretoče na polje drugih vidova saradnje.

"Kragujevac i Nikšić su dosta slični gradovi. Pozorišta nam skoro istog dana proslavljaju rođendan. Snaga i moć kulture i njenih pregalaca je velika, zato se na kulturu moramo oslanjati i onda kada nam je teško", poručio je Kovačević.

Bonus video: