„Realisti” nas podsjetili na realnost - duhovitu i bolnu

U predstavi zagrebačkog “Exit” teatra publika u Nikšiću je uživala, učestvovala i smijala se (i) nad vlastitom sudbinom

2732 pregleda 0 komentar(a)
Razgovor upriličen nakon predstave, Foto: Svetlana Mandić
Razgovor upriličen nakon predstave, Foto: Svetlana Mandić

Da je “Exit” teatar iz Zagreba apsolutno glumačko pozorište pokazali su mladi glumci iz predstave “Realisti”, koja je izvedena u okviru druge večeri 18. Međunarodnog festivala glumca u Nikšiću.

A da reditelj Matko Raguž, čovjek koji je zaslužan što “Exit” traje i iz godine u godinu postavlja predstave koje osvajaju i publiku i nagrade, ne odustaje da mladim glumcima otvara vrata teatra i stvara od njih glumačke zvijezde, kao i da bira komade koji su istovremeno zabavni i kritični, smiješni i tužni, koji publiku nasmiju, ali i zamisle, pokazala je pomenuta predstava koja je premijerno izvedena u martu ove godine i već se primakla 50. izvođenju.

Iz predstave
Iz predstavefoto: Aleksandra Saška Mutić

Raguž i koreografkinja Ksenija Zec, zajedno sa mladim glumcima nevjerovatne glumačke energije, talenta i kreativnosti, Domagoj Ivanković, Nika Ivančić, Nikola Nedić, Rok Jurčić i Fabijan Komljenović, nikšićkoj publici su pokazali kako te izgleda kada se teške teme “zaogrnu” smijehom.

U predstavi, koja je rađena po tekstu slovenačkog pisca Jure Karasa, publika uživa, učestvuje i smije se nad vlastitom sudbinom jer “Realisti” su duhovit prikaz ne baš duhovite realnosti, kritički kabare ovog vremena i nas ovakvih kakvi jesmo.

Iako je predstava i fizički veoma zahtjevna, pošto glumci i igraju, pjevaju, plešu, umora nema jer, kako je na okruglom stolu nakon predstave kazao Domagoj Ivanković, glumac zadužen i za lutkarski segment u predstavi, adrenalin uradi svoje a i oni, u skladu sa jednom od rečenica iz teksta, “nemaju luksuz da ih neko zamijeni”.

foto: Aleksandra Saška Mutić

Tačno je, kazao je Rok Juričić, da u pozorištu čovjek može postati ono što hoće i taj fenomen ih iznova podsjeća na to da “ne želimo biti to što jesmo i da je taj paralelizam između srećne prošlosti i bolne stvarnosti očit kroz predstavu”.

Glumci su sa različitih akademija u Hrvatskoj i upravo im je to nepoznavanje jedni drugih, kako je kazao Fabijan Komljenović, još više pomoglo da se svi koncentrišu samo na rad i da sa puno poleta pripreme i uspješno igraju predstavu. A o njihovoj uspješnosti najbolje govore aplauzi publike i nagrade koje su osvojili za kratak period.

”Različitost uloga je mislim upravo ono što ne samo da plijeni publiku nego se i ‘vozi’ cijela ova predstava. Ovdje je mnogo tema i samo ‘šamaraju’ publiku - sad smo ovdje, sad smo ondje. Ali ono što jeste okosnica je da je nas pet i da publiku stalno zatiče nešto novo, neka nova vještina i to je ono što drži pažnju publike”, kazao je Fabijan koji je pored glumačke, završio i muzičku akademiju, što se i moglo primijetiti u samoj predstavi.

foto: Aleksandra Saška Mutić

Prema riječima Juričića, “Exitov” repertoar jeste širok, ali estetika je takva da se insistira na tome da predstave budu dovoljno jednostavne i da cijela stvar počiva na glumačkoj vještini.

Njih petoro su vješto predstavili svakodnevne teme, počev od globalnih kao što su migrantska kriza i rat, do onih životnih - malih plata i velikih kredita, bračnih muka, radoznalih komšija, vječitog studenta, ravnopravnost žena i muškaraca, recikliranje otpada, odlaska iz roditeljskog doma i osamostaljivanja, ali i odlaska preko granice i traženja bolje budućnosti. Uspjeli su, kako je to kazao moderator okruglog stola Vanja Kovačević, da publiku nasmiju, ali i zapitaju, da joj daruju “smijeh koji steže želudac”.

Predstava obiluje songovima, kreativnim obradama popularnih pjesama poput “Boemske rapsodije.

foto: Aleksandra Saška Mutić

”Nijesmo puno intelektualizirali, koliko smo se igrali. Kroz igru su neke stvari izašle takve kakve jesu”, kazao je Nikola Nedić.

A njihova igra je naša realnost - jednostavna, gorka, a opet komplikovana i duhovita.

Oružje je shvatiti sopstveni život nedovoljno ozbiljno

”Kroz dugi niz godina moga rada, ja sam stekao široki broj čitalaca i gledalaca, te bih mogao kratko odgovoriti da za njih pišem ali to bi bio dosta neodređen odgovor. Reći ću određenije: Pišem za one koji su željni vedrine na oblačnom nebu našeg doba, pišem za one koji su žedni svežeg okrepljenja na umornom putovanju kroz besputu sadašnjicu, pišem za one koji ne misle da svet i život treba samo kroz suze posmatrati, pišem za one koji ne potcenjuju značaj smeha u životu čovekovom “, zapisao je Branislav Nušić.

Pokojnik
foto: Duško Miljanić

Večeras će publika moći da uživa u predstavi “Pokojnik”, zajedničkom projektu Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat. Predstavu je adaptirao i režirao Egon Savin, a igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Scenografkinja je Vesna Popović, dok je za kostime bila zadužena Jelena Stokuća i njena asistentkinja Gordana Bulatović.

”Imamo oružje. Oružje je osmijeh, ironija, oružje je shvatiti sopstveni život nedovoljno ozbiljno. Tragično je kada čovjek nema svijest o tome da živimo u jednom prolaznom svijetu, da će se i ovako i onako predstava jednom završiti”, kazao je Egon Savin nakon premijere.

Bonus video: