Knjiga snimanja i film „Voskresenja ne biva bez smrti”

Dvojezično fototipsko izdanje biće predstavljeno danas u Podgorici, u 19 časova, u Multimedijalnoj sali Muzičkog centra

2125 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Dvojezično fototipsko izdanje knjige snimanja za film “Voskresenja ne biva bez smrti” (Non v’è resurrezione senza morte) biće predstavljeno danas u Podgorici, u 19 časova, u Multimedijalnoj sali Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke.

Nakon predstavljanja izdanja, publika će biti u prilici da pogleda rekonstruisanu verziju filma, koja se čuva u Crnogorskoj kinoteci, a ulaz je slobodan.

Scenario za film u Italiji je napisao Vladimir Đ. Popović, istaknuta ličnost crnogorske emigracije nakon Prvog svjetskog rata. Sredstva za snimanje obezbijedio je Popović, uz pomoć naših ljudi u Italiji i italijanske kraljice Jelene Savojske, kćerke crnogorskog kralja Nikole I.

Realizaciju filma od početka je podržavao poznati italijanski pjesnik i političar Gabriele d’Anuncio, koji je sarađivao sa Popovićem na konačnoj verziji scenarija.

Oko ovog projekta okupila su se značajna imena italijanskog filma onog vremena, a u filmu se pojavljuje i veliki broj crnogorskih emigranata. Glavnu ulogu tumači Elena Sangro, italijanska zvijezda iz perioda nijemog filma, a projekat je realizovan za njenu produkcijsku kuću “Sangro film” iz Rima.

O izdanju, koje sadrži izvorne kadrove iz filma, govoriće urednik izdanja Andro Martinović, istoričar Novak Adžić i unuk Vladimira Popovića, Vanja Popović, dok će fragmente iz teksta italijanskog istoričara Frančeska Kakama govoriti glumica Žana Gardašević.

Prevod knjige snimanja i pogovora uradila je Vesna Kilibarda, a grafički urednik je Nikola Latković.

Bonus video: