Otvorena izložba Novice Kovača u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju

"Nesputana igra, sloboda kretanja između različitih žanrova i neopterećenost konvencijama čine, na prvi pogled Kovačev opus heterogenim i stilski neuhvatljivim", kazala je kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić

2095 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Narodni muzej Crne Gore
Foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba pod nazivom “Vojnici pjevaju (flomaster) bluz”, kao retrospektivni pogled na stvaralavštvo prerano preminulog umjetnika Novice Kovača, otvorena je sinoć u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore.

Otvarajući izložbu, direktor Narodnog muzeja Jakša Ćalasan kazao je da je Novica Kovač vojnik našeg doba, heroj svoje porodice i zajednice i njegov dragi prijatelj.

”On je svojim osobenim i snažnim izrazom, oštrinom, iskrenošću, temama kojima se bavio i sa kakvim žarom, uvrstio sebe među velike umjetnike. Novica je iz naše perspektive gledano otišao prerano, ali nije ostao nedorečen. Gledajući sve ove crteže vojnika, bitke, sva ova neba, mora, pejzaže, porodicu, samo ću reći - Novice, junački”, istakao je Ćalasan.

On se zahvalio Kovačevoj supruzi Nikoleti, koja je ustupila njegove radove i koja je, kako je istakao, bila njegova velika ljubav i inspiracija. Takođe se zahvalio kustoskinji izložbe Ljiljani Karadžić na inicijativi, predanom i posvećenom radu koji je, prema njegovim riječima, rezultirao sjajnom postavkom, kao i Milovanu Rudiću na ustupanju značajnog broja radova iz svoje kolekcije.

Kustoskinja izložbe Ljiljana Karadžić kazala je da je Kovač bio pasionirani crtač, grafičar i slikar, a da posebno mjesto u njegovom vrlo produktivnom opusu zauzimaju kolaži i ilustracije.

”Netipični formalni pristup, baziran na upotrebi jeftinih materijala, papira, flomastera, hemijskih olovaka i drvenih bojica, bilo da se radi o klasičnim radovima, ili o složenim kolažima napravljenim od sopstvenih crteža, obilježio je cjelokupno njegovo djelo. Nesputana igra, sloboda kretanja između različitih žanrova i neopterećenost konvencijama čine, na prvi pogled Kovačev opus heterogenim i stilski neuhvatljivim. Ipak, pažljivom oku posmatrača neće promaći da su ovi nepretenciozni radovi, protkani finim humorom odraz čiste emocije, ljubavi i zainteresovanosti za život”, kazala je Karadžićeva.

Ona je istakla da slojeviti ciklus “O prirodi” za polazište ima fenomen prirode kroz tri različita pristupa i realizacije: kao pejzaž, kao čovjekovu tvorevinu i kao demijurgovu kreaciju.

”Pejzaži, koje Novica naziva studijama prirode po modelu, dominantno su vezani za brdo u Bokokotorskom zalivu koje se vidi sa terase porodičnog stana. Rađeni su dovoljno brzo, kako bi se sačuvala spontanost i jednostavnost rukopisa, ali i dovoljno koncentrisano da ta spontanost ne naruši kulturu crtanja/slikanja. Isti motiv se manifestuje kroz crtež/sliku nekada kao prozračan, atmosferičan i lirski, precizan poput japanskih grafika, a nekad zgusnut, sa naglašenim sedimentnim svojstvima”, dodala je kustoskinja Karadžić.

Bonus video: