Najmoćniji ansambli i ushićenje koje treba čuvati

"Festival je potvrdio onu, još u renesansi otkrivenu istinu, da prava scena dešavanja nije pozornica, nego srce gledaoca”, kazao je Vanja Kovačević koji je moderirao okrugle stolove koji su se održavali nakon odigranih predstava

1975 pregleda 2 komentar(a)
"Briljantno održao čas glume": Nikoli Ristanovskom nagrada za najbolju mušku ulogu, Foto: Privatna arhiva
"Briljantno održao čas glume": Nikoli Ristanovskom nagrada za najbolju mušku ulogu, Foto: Privatna arhiva

Marta Bereš i Nikola Ristanovski, glumci koji su igrali u predstavama “Upotreba čoveka” odnosno “Ana Karenjina” i “Narodni neprijatelj”, dobitnici su nagrada za najbolju žensku i mušku glavnu ulogu na 18. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću. Nagrada za epizodne uloge pripala je Niki Ivančić (“Realisti”) i Dušanu Vukašinoviću (“Upoteba čoveka”), dok su akteri predstave “Ana Karenjina”, Timea Filep i Arpad Mesaroš, dobili grand prix za najbolji partnerski odnos na sceni.

Jednoglasne odluke donio je žiri u sastavu Tanja Bošković, predsjednica žirija, i Tanja Perišić i Slaviša Čurović, članovi.

”Nadahnuto, poletno, veselo, bodro I umjetnički je nosila izuzetno teško breme tragične heroine, te sa nesebičnom snagom, efikasnim sredstvima donijela vjerovanje svakog gledaoca da je pred nama najbolje realistično pozorište u maniru Stanislavskog. Ova borba da se pokaže cio aspekt sredstava i hrabrost da se ogoli sopstvena ličnost zarad uloge je put koji mladi glumci treba da slijede i nastave”, stoji u obrazloženju žirija povodom nagrade Marti Bereš, a koje je pročitao Čurović.

Glavna ženska uloga i muška epizodna; Scena iz predstave 'Upotreba čoveka'
Glavna ženska uloga i muška epizodna; Scena iz predstave "Upotreba čoveka"foto: Privatna arhiva

”Mnogo mi je drago svaki put kad ‘Upotreba’ dobije nagradu. To je vrsta pozorišta kakvo ja želim da gledam i u kakvom želim da učestvujem, kao glumac. Vjerujem da se dobar pozorišni trenutak može desiti, samo ukoliko postoji osjetljiva, otvorena publika, koja je spremna gledajući da preživi bolne, pa čak i neprijatne trenutke. Dobrom umjetnošću je moguće mijenjati i popravljati ljudski karakter. Ovog puta u Nikšiću je bilo sve dato da se desi pravi pozorišni trenutak. Jako sam zahvalna svima, koji su sudjelovali u tome”, kazala je glumica, koja je i na drugim festivalima osvojila nagradu za izuzetno odigranu ulogu Vere Kroner u “Upotrebi čovjeka”.

Podsjetila je da je ulogu preuzela od Emine Elor, koja je na porodiljskom odsustvu. Kako je kazala, zahvalna je i Emini i reditelju Borisu Liješeviću sa kojim je imala jako dobru saradnju. Dodala je da mnogo voli ljude sa kojima dijeli scenu.

”Ranije sam vjerovao da su nagrade vrlo važne... Naročito onima kojima se rijetko dešavaju. Sada mislim da su svakako važne. Ne kao motiv ili satisfakcija. Doživljavam ih kao razumijevanje, kao razmjenu, kao poštovanje, kao neku zajedničku radost. Onoga koji je dodjeljuje i onoga koji je prima. Na pravom sam mjestu. Na festivalu glumca, koji je, pored publike suština pozorišta. U pozorištu sam, na mjestu gde su ljudi još uvijek u stanju da budu zajedno, okupljeni oko nekih istina i u svojoj potrebi za elementarnom pravdom...koja ponekad izgleda tako nedostižna... U Nikšiću sam - gdje je publika vidljivo otvorenog srca... Zahvalan sam”, kazao je za “Vijesti” Nikola Ristanovski čija gluma je oduševila sve, a za koga je Vida Ognjenović kazala da je ulogom u “Neprijatelju naroda” briljantno održao čas glume.

”Nadahnuto, s minimalnim sredstvima, sa tolikom harizmom, Ristanovski je pokazao masterklas glume u cijelom regionu. Savršenim vladanjem scenom, savršenim govorom na istoj, inteligentnim rešenjima problematike ogromnih monologa, partenrskom igrom u kojoj jasno pokazuje pravce lika, sa izraženom hrabrošću da se i iz kontre može igrati hrabrost, time pokazujući da je svaki čovjek mogućno hrabar, Ristanovski je oglolio srž lika i najkomplikovanijim glumačkim sredstvima dao smisao običnih, svakodnevnih stvari, koje su za nas sve otkrovenje a za ovog veličanstvenog glumca samo još jedna hrabrost i znanje koje nam je donio na scenu i pokazao”, navodi se u obrazloženju žirija koje je pročitao Čurović.

Timea Filep, koja je vjerno i upečatljivo dočarala lik Ane Karenjine, za “Vijesti” je rekla da je svaka nagrada kao prva.

”Nagrada za glumca je uvijek novi pečat, bedž, značka koja nosi značenje ‘na dobrom si putu’. Nikada ne znači da je glumac postigao ono što mu je maksimum, već je stimulans za guranje dalje, za razvijanje, za više energije, više rada. A ipak, svaka nova nagrada kao da je prva. Radovanje je iste mjere, uvijek je neočekivano, uvijek ima neku novu poruku skrivenu u sebi. Izuzetna mi je čast, i mnogo sam zahvalna što mogu imati ovako divnog partnera kao Arpada Mesaroša, što smo do sada uvijek zajedničkim igranjem doprli do srca mnogih. Hvala svima puno, mi smo tu, na dobro smo putu i idemo dalje”, kazala je.

Nagrada za najbolji partnerski odnos na sceni; iz predstave 'Ana Karenjina'
Nagrada za najbolji partnerski odnos na sceni; iz predstave "Ana Karenjina"foto: Aleksandar Milutinović Privatna arhiva

Arpad Mesaroš je istakao da je prvi put imao priliku da igra pred nikšićkom publikom i da se nada da će veoma brzo imati priliku da ponovo igra u gradu pod Trebjesom.

”Mogu reći da ovakvo iskreno oduševljenje i radost još nisam video povodom ove predstave, mada zaista smo je igrali svugdje. Bravo i veliko hvala za nikšićku publiku! Izuzetno mi je drago i osjećam se počastvovanim što sam dobio nagradu na Međunarodnom pozorišnom festivalu. Toga ne bi bilo, da nisam imao tako sjajnu ekipu kao što je ansambl Ujvideki Szinhaz/ Novosadskog pozorišta, takvog iskusnog reditelja i prijatelja kao što je Dejan Projkovski i divnu partnerku Timeu Filep, sa kojom mi igranje znači pravu slobodu”, istakao je Mesaroš.

Nika Ivančić nije krila zadovoljstvo što je dobila nagradu i priznala je da je nije ni najmanje očekivala, iako su i publika i žiri aplauzom pokazali šta misle o njenoj igri u predstavi “Realisti”.

Nika Ivančić nagrađena za najbolju žensku epizodnu ulogu
Nika Ivančić nagrađena za najbolju žensku epizodnu ulogufoto: Privatna arhiva

”Uvijek je lijepo kada netko primijeti vaš trud, rad i ljubav koju ste uložili u neku ulogu ili komad. Igrati ‘Realiste’ u Nikšiću bilo je zanimljivo iskustvo za cijelu ekipu. Nismo bili sigurni kako će nas primiti, ali rekacije i ovacije na kraju predstave rekle su sve što nam je bilo potrebno”, kazala je Ivančić, i dodala da se nada će ponovno imati priliku da igraju pred nikšićkom publikom.

Nikšićka publika je lijep utisak ostavila i na Dušana Vukašinovića, talentovanog glumca koji je dobio grand prix za najbolju epizodnu ulogu u predstavi “Upotreba čoveka”.

”Moj utisak je da je publika sa velikom pažnjom ispratila priču. Tople i emotivne riječi nakon predstave potvrdile su da smo se u tom susretu razumjeli. Što se nagrada tiče, lično imam sve više problem sa takmičarskim konceptima u umjetnosti, jer mi se čini da pored sujete koju neminovno nose, na neki način nas distanciraju od publike i postaju sami sebi svrha. Sa druge strane, festivali su važna prilika za publiku u različitim sredinama da se sretne sa predstavama koje na drugi način ne bi imala prilike da pogleda, a takmičarski karakter je produkcijama uvek važan motiv”, kazao je Vukašinović za “Vijesti”.

Kako je istakao, zadovoljstvo mu je bilo igrati na velikom i važnom festivalu koji u selekciji ima ozbiljne predstave iz čitavog regiona, a u potpunosti je posvećen glumačkoj igri.

”Biti svrstan među nagrađene, pored toliko sjajnih glumaca, svakako je čast, radost, ali istovremeno i obaveza u daljem radu. Sa radošću sam prihvatio vijest o ovoj nagradi, ali kako reče naš kolega Ognjen Petković: ‘trudiću se da je primim bez nepotrebne euforije’. Lijepo je, ali traje trenutak. Sjutra nam valja ponovo igrati jednako. Ono što ostaje je ta priča, pozorište koje smo podijelili i oko kojeg ćemo se, nadam se, ponovo sretati”, poručio je Vukašinović.

Od 7. do 13. novembra na sceni Nikšićkog pozorišta, izvedeno je šest predstava iz Crne Gore i regiona u takmičarskom dijelu i jedna u čast nagrađenih glumaca. Selektorka festivala bila je glumica i producentkinja Jelena Stajkovac.

”Mislim da je selekcija Festivala bila izuzetna, da je publika bila, za moj ukus, malo uzdržana, sve u nadi da će selekcija biti sve bolja, a da će i publika biti sve saradljivija. Pozorište je centralno dešavanje u jednom gradu koji geografski nije veliki, ali ima dugu umjetničku tradiciju. Mislim da je njegovanje pozorišnih predstava na ovaj način dužnost starijih generacija u odnosu na one koji dolaze. Uglavnom su bile predstave koje su nam značile i tiču nas se lično. Ovo su najmoćniji ansambli na ovom jeziku za ovu godinu. To je ono što je divno, uzbudljivo i sva sam bila ushićena. Ovo ushićenje treba čuvati”, kazala je predsjednica žirija, Tanja Bošković.

Slogan Festivala, koji je održan u okviru Nikšićke kulture scene u organizaciji Nikšićkog pozorišta, bio je “Iznenadimo se poznatim”.

”Festival je opravdao slogan. Poznato je otvorilo dušu cijelog grada, a nadamo se da se svojim kvalitetom nameće da bude i državni. Dugujemo zahvalnost lokalnoj upravi na čelu sa Markom Kovačevićem, Ministarstvu kulture, medijskim sponzorima i svima onima koji su pomogli Festival”, kazao je direktor Nikšićkog pozorišta i Festivala Radinko Krulanović.

Nikšićka publika imala je priliku da odgleda i gromoglasnim aplauzom nagradi aktere predstava “Ana Karenjina” (Novosadsko pozorište - Ujvideki Szinhaz), “Realisti” (Egzit iz Zagreba), “Upotreba čoveka” (Novi Tvrđava teatar, Novosadsko pozorište, Grad teatar Budva i East West Centar Sarajevo), “Pokojnik” (Crnogorsko narodno pozorište i Centra za kulturu Tivat), Umjetnik u gladovanju” (Narodno pozorište Sarajevo), “Neprijatelj naroda” (Makedonski narodni teatar iz Skoplja) i “Narodni poslanik” (Nikšićko pozorište i Centra za kulturu Pljevlja - predstava u čast nagrađenih).

”Festival je potvrdio onu još u renesansi otkrivenu istinu - da prava scena dešavanja nije pozornica, nego srce gledaoca”, kazao je Vanja Kovačević koji je bio moderator okruglih stolova nakon odigranih predstava i to odradio u velikom stilu, kako je i navikao festivalsku publiku u Nikšiću.

Čovjek je mrtav onog trenutka kad mora da prećuti istinu

Cijelo pozorište na nogama i aplauz koji traje, traje, i traje. Duboki naklon, gospodo glumci. Tako bi se u najkraćim crtama mogla okarakterisati predstava “Neprijatelj naroda”, makedonskog Narodnog teatra iz Skoplja, koju je po djelu Henrika Ibzena režirala Nina Nikolić, a dramaturgiju uradila Tamara Baračkov.

Uloge u predstavi, koju je Ibzen napisao 1882. godine, a koja je jednako aktuelna i danas, tumače: Nikola Ristanovski, Zvezdana Angelovska, Darja Rizova, Jana Veljanovska, Lana Grpčevski, Blagoj Veselinov, Petre Arsovski, Saška Dimitrovska, Aleksandar Mihajlovski, Nino Levi i Martin Đorgoski.

”U drevnoj Heladi postojao je jedan fini običaj da se biraju najgori političari svake godine. Onaj ko bi bio manje korumpiran zabranjen mu je rad na godinu, tri ili sedam, onaj ko je bio više korumpiran bio je istjeran iz zemlje na godinu, tri ili sedam, a onaj ko je bio najpokvareniji prognan je za sva vremena. Čini mi se na tom tragu je i nastala predstava ‘Neprijatelj naroda’ koja sukobljava pojedinca sa društvom i postavlja pitanje šta pojedinac može u odnosu na društvo”, kazao je moderator okruglog stola Vanja Kovačević.

Sa okruglog stola
Sa okruglog stolafoto: Svetlana Mandić

A kako je to upravo Ibzen kazao, zlo se i može pobijediti, ali glupost teško, a najveći neprijatelj istine i slobode je kompaktna većina.

”Pozorište mora da se bavi onim stvarima u kojima nam pokazuje da nam društvo ne ulazi preko prozora u kuhinju, nego da odatle izlazi na neki način. Jedan od autora iz Skandinavije, nijesam siguran da li Ibzen ili Strindberg, je rekao da će svijet da propadne za 24 sata kada svi postanu iskreni. Ja u to duboko vjerujem i bojim se onoga što mi zapravo jesmo. Istina je veoma pipava stvar, ali se ova predstava bavi time da ne potisnemo istinu u onom najelementarnijem smislu. Čovjek je mrtav onog trenutka kada mora da prećuti istinu”, kazao je “neprijatelj naroda” Nikola Ristanovski koji je, kako to reče glumica Tanja Bošković, ulogu odigrao “tako lako, jednostavno, tako naizgled mekano, sa velikom elegancijom, a sve probija direktno do kičme”.

Prema riječima Ristanovskog, dobro je, kao i ljepota, ideal kome ljudi teže.

”Ljudi se ne dijele na dobre i zle nego na one koji razmišljaju i ne razmišljaju o dobru. Ovdje je jedna velika i vječita tema - koliko čovjek treba da ponese sam, koliko da se bori za svoje elementarne osjećaje istine i pravde i koju to cijenu zapravo ima. Kako je to kada branimo svoje živote, stavove, svjetonazore i na kraju krajeva svoje profesije. Tema koja je duboko zajednička svima nama. Volim predstave koje se tiču i mene i publike”, kazao je Ristanovski, koji je briljirao u liku glavnog junaka, čestitog i pravdoljubivog doktora Stokmana.

Bonus video: