Relaksacija po institucijama

Vesela družina će odmarati još dugo, dugo vremena. Upućeni u problematiku relaksacije po institucijama pod patronatom GG PG - tvrde da se najtvrđe spava upravo u JU Muzeji i galerije PG

6885 pregleda 4 komentar(a)
Sa otvaranja Petog crnogorskog Salona arhitekture, Foto: Jelena Kontić
Sa otvaranja Petog crnogorskog Salona arhitekture, Foto: Jelena Kontić

Uzeh u pretprošli petak (11. novembra), a je zora zarudila, da kopam u potrazi za informacijama vezano za otvaranje Petog crnogorskog Salončića arhitekturice - ponukan tekstom o otvaranju koji se prethodne večeri (četvrtak, 10. novembar) pojavio na adresi vijesti.me - tačno u 20:00 sati.

Dakle, Vijesti su uredno ispratile pomenuti događaj. Hvala Vijestima - generalno, a posebno u ime najmlađih arhitektica i najmlađih arhitekata - kategorije koja bi, eventualno, mogla da iscijedi koju kap realne inspiracije iz svega toga.

U tekstu naslovljenom: “Uvid u trenutnu arhitektonsku scenu i pravce (u/ka) kojima se kreće” - u nadnaslovu: “Otvoren peti crnogorski salon arhitekture” - Jelena Kontić je uredno poredala sve najbitnije informacije o događaju. Navela je i riječi kojima se gospodin Radović, predsjednik SACG, obratio okupljenina na otvaranju: “Tradicija održavanja Salona daje savremenoj arhitektonskoj sceni dodatni legitimitet i ukazuje na činjenicu da je snažna arhitektonska struka jedan od postulata modernog i naprednog društva”.

Kladio bih se da je gospodin Radović htio da kaže da bi naša arhitektonska struka - slava joj i milost - kad bi bila snažna - a ne sramotno nejaka, kao što jeste - bila jedan od “postulata” tog zamišljenog, vrlo modernog i vrlo naprednog društva kojemu, barem deklarativno, težimo - jer ovo naše društvo, bojim se, nije ni moderno, a ni napredno - daleko smo mi od bilo kakvog moderniteta i napretka - osim ako nijeste učlanjeni u DPS ili u URA - pa vam slika, po definiciji, obiluje ružičastim tonovima. A kako CG arhitektonska scena ipak ne postoji - predlažem da je ne pominjemo - sve do tog trenutka, u dalekoj budućnosti, kada će mlade nastavljačice i mladi nastavljači naše svijetle arhitektonske tradicije - učiniti nešto (i) po pitanju famozne scene.

***

Hajde, rekoh, da vidimo što vele na adresi sacg.me - i ustanovih da oficijelna Internet stranica Saveza ahitekata CG ne nudi ni najavu, a nekmoli saopštenje nakon svečanog čina otvaranja Salona - petog u nizu - a nema ni biranih fotografija sa otvaranja - za veterane iz posljednjih klupa, koji ipak nijesu sebi dozvolili da se pojave na otvaranju.

Nema ništa ni na Facebook stranici SACG - ali zato na instagram.com - bingo! Na Instagramu vele da je ovogodišnji Salon otvoren 8. novembra u Modernoj galeriji (JU Muzeji i galerije PG, Marka Miljanova 4), u pretprošli utorak - a zatvoren 15. novembra, u prošli utorak. Dali su i oba programa - i program otvaranja i program zatvaranja Salona. Program zatvaranja je unekoliko interesantniji: 18:00 - 18:05 Zatvaranje, veli, Salona - OK, Salončić je zatvoren - slijedi, od 18:05 do 18:20, petnaestominutna prezentacija projekta koji je polučio Grand Prix - pa onda ide desetominutna prezentacija jednog od sponzorskih preduzeća, od 18:25 do 18:35, pa onda opet petnaestominutna prezentacija projekta, od 18:40 do 18:55 - ovoga puta je riječ o projektu koji je polučio nagradu u kategoriji Realizacije - pa opet sponzori - ovoga puta imamo dva sponozora po 10 minuta - pa prezentacija projekta koji je polučio nagradu u kategoriji... I sve tako do 20:20.

Na Internet stranici pgmuzeji.me - Ništa! Nula! Ta vesela družina je posljednje obavještenje okačila 4. juna tekuće godine - a zatim je, izgleda, kompletna postava JU Muzeji i galerije PG zaspala snom mrtvijem - i spavaće sve do trenutka kad ih iz sna prene novi direktor. Međutim, ako uzmemo u obzir da je od PG izbora prošlo skoro mjesec dana, a da se još nijesu stekli uslovi za proglašenje rezultata izbora, te da će nakon ako-bog-da proglašenja rezultata uslijediti politička trgovina unutar nove većine - vesela družina će odmarati još dugo, dugo vremena. Upućeni u problematiku relaksacije po institucijama pod patronatom GG PG - tvrde da se najtvrđe spava upravo u JU Muzeji i galerije PG.

Učinje mi se da sam na fotografijama sa otvaranja Salončića primijetio druga Novicu - predsjednika Strukovne komore arhitekata pri Inžinjerskoj komori CG - i polećeh na adresu ingkomora.me - željan da ovjerim obavještenje o otvaranju - kad tamo: Nought! Zero! Kao mladi arhitekt i delegat Skupštine komore, bio sam konsterniran, u najmanju ruku. Moraću, već vidim, da se obratim drugu Lakoviću, predsjedniku Skupštine IKCG, otvorenim pismom, i povodom ovog, i povodom još nekih očiglednih propusta u funkcionisanju IKCG.

Na Internet stanici Arhitektonskog fakulteteta Univerziteta Crne Gore - ucg.ac.me/af - veli da je tim, u sastavu kojega su i tri individue angažovane u nastavi na AF PG, polučio nagradu petog po redu CG Salona - i to u kategoriji Enterijer. I još veli ko je bio u Žiriju, veli i ko je otvorio Salončić, veli i ko je polučio Grand Prix, te nagrade u kategorijama Realizacija i Projekat. Izostala je pak generalna ocjena ovogodišnjeg Salona - a izostao je i bilo kakav komentar. Dobar (3) - ako mene pitate - samo zbog jedne izvrsne fotografije sa otvaranja Salončića - autora Damjana Spasojevića - koja izravno svjedoči o (ludoj i nezaboravnoj) atmosferi na otvaranju - i koju sam odmah pohranio u (lični) arhiv (za uspomenu).

Na oficijelnoj Internet stranici tzv. Javnog servisa (rtcg.me) - Nichts! Null! - što je vrlo neobično, te stoga namjeravam da uložim dodatne napore, ne bih li iskopao nešto o petom Salonu kod majstora Raonića - prije nego li izađem u javnost sa konstatacijom da je Bole Raonić ignorisao događaj.

Ako je pak suditi na osnovu fotografija sa otvaranja koje sam izlistao po FB profilima dragih kolega - publika na otvaranju Salončića nije bila brojna. Preovladavala su godišta od osamdesetog do devedesetog - veterankama i veteranima će biti upisani neopravdani časovi - a primjetno je i odsudstvo studentica i studenata - kategorije koja je činila dobar dio publike na otvaranju prethodnih salona.

I dok čekamo da dame i gospoda iz SACG dignu svoj Salončić arhitekturice na Net - pa da mi sve to lijepo izlistamo i ovjerimo - moram da pomenem da sam čuo da u kategoriji Publikacija (pisana djela iz oblasti arhitekture i urbanizma: arhitektonska kritika, monografija, zbornik radova, naučno-istraživački radovi, naučni članci) - nije bilo prijavljenih ostvarenja - čemu razlog leži - uz uslov da je ta informacija tačna, naravno - u činjenici da se od samog starta - od prvog Salona - ne dodjeljuju nagrade u pomenutoj kategoriji. Biće da smo osuđeni - svi mi - da strpljivo čekamo da opšta svijest o ulozi pisane riječi o arhitekturi i u arhitekturi - dopre i do ovih naših zabačenih gudura.

I što još da kažem...

Ništa, sve sam rekao - a sada predlažem da pokušamo - kao struka - da sve u vezi Petog crnogorskog Salončića arhitekturice što prije zaboravimo...

Bonus video: