Fetišistički i duhovni predmet

Radom “Grehofobija” mladi umjetnik će se predstaviti na sjutrašnjoj izložbi u Podgorici, kada će žiri proglasiti pobjednika priznanja koje dodjeljuje Institut za savremenu umjetnost

1643 pregleda 0 komentar(a)
Vujošević, Foto: ISU
Vujošević, Foto: ISU

”Grehofobija” je kvir odgovor na političko pravoslavlje, kaže mladi crnogorski umjetnik Ilija Vujošević predstavljajući svoj istoimeni rad.

”Projekat ‘Grehofobija’ prvobitno je zamišljen kao serija skulptura od satena koje repliciraju estetiku tradicionalnog slavskog kolača/pogače. Međutim, kroz proces stvaranja, shvatio sam da ove skulpture zahtijevaju prostor u kojem mogu biti dio šireg narativa, te sam ukrštajući iskustva scenskog dizajna, fotografije i performansa kreirao svijet koji je proizašao iz prvobitne ideje, smjestivši skulpture u njegov centar”, priča on, a u razgovoru za “Vijesti” ističe da su te skulpture u obliku kolača/pogače primaran i fundamentalan element njegovog rada, predmet raskola, istovremeno fetišistički i duhovni predmet...

”Za ‘Grehofobiju’ volim da kažem da je ‘kvir odgovor na političko pravoslavlje’, jer sam naziv projekta na subverzivan način referiše izjavu mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića, koji je 2019. godine kroz upotrebu riječi ‘grehofobija’ okarakterisao porijeklo svojih i crkvenih opresivnih stavova prema LGBTIQ osobama. Ovaj alternativni svijet se zasniva na rekonstrukciji pravoslavnih običaja, sakralnih rituala i folklora - spajajući ih sa masnoćom i eroticizmom turbo folka, ne bi li se obrisale i pomjerile granice ‘morala i grešnosti’”, rekao je Vujošević o projektu.

Vujoševićev rad “Sava”
Vujoševićev rad “Sava”foto: ISU

Upravo sa tim projektom Vujošević se našao u finalu nagrade za mlade vizuelne umjetnice i umjetnike “Milčik”, koju mladim umjetnicima dodjeljuje Institut za savremenu umjetnost (ISU). To je odluka žirija u čijem su sastavu kustoskinja, likovna kritičarka i savremena filozofkinja iz Njujorka Melisa Bjanka Amore, istoričarka umjetnosti i kustoskinja u Narodnom muzeju Crne Gore Ana Ivanović, istoričar umjetnosti i kustos u Muzeju savremene umetnosti Beograd i Remontu Miroslav Karić, kao i vizuelni umjetnik i prošlogodišnji dobitnik nagrade Semir Mustafa.

Uz Vujoševića, finalistkinja je i Milica Janković, a njih dvoje će imati priliku da predstave svoja djela na sjutrašnjoj izložbi u Podgorici, kada će žiri proglasiti pobjednika ili pobjednicu. Postavka će biti otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u 19 časova, a umjetnici će prethodno govoriti o svojim radovima.

Vujošević za “Vijesti” otkriva da je rad namijenjen izložbi dobio konačan oblik, a da je sve krenulo prije oko godinu dana.

”Kad sam prije godinu dana započeo projekat ‘Grehofobija’, zamisao je bila stvaranje alternativnog univerzuma u kojem su moje skulpture centralni element i suprotstavljaju se realnosti. Iako je ovaj projekat ličan, do sad se u najvećem dijelu bavio društveno-etničko-folklorno-religijskim fenomenima i predstavljao je kolaž mojih fascinacija i zapažanja. U tom smislu se rad za nagradu ‘Milčik’ razlikuje, jer, iako sadrži sve ove elemente fascinacije, proces stvaranja je bio introspektivniji i samim tim emotivniji”, kaže on.

Rad “Wegance on a silver platter”
Rad “Wegance on a silver platter” foto: ISU

Specifičnog naziva, konotacije, značenja ali i poruke, djeluje da Vujoševićev rad podrazumijeva mnogo više od postavljanja djela u prostor, odnosno, podrazumijeva i postavljanje pitanja, preispitivanja okolnosti i društva. Na pitanje kako se sve to iskristalisalo i koliko korespondira sa njim kao autorom, i na ličnom i profesionalnom nivou, kao pojedinca, ali i činioca društva, odgovara:

”Preispitivanje i postavljanje pitanja je ključno za progres bilo kojeg društva i pojedinca. Dijete sam iz mješovitog braka, pa me koncept preispitivanja i sučeljavanja dviju kultura, ideologija i tradicije nekako podstakao da otvorenije i kroz kritiku posmatram svijet, i naučio me da se do objektivne realnosti i istine dolazi sagledavanjem i prigrljavanjem različitosti. Te različitosti su nažalost postale alat političarima, popovima i influenserima za podvojavanje i društva i našeg zajedničkog balkanskog identiteta”, kaže i dalje poručuje da je prihvatanje različitosti i raznih pitanja i preispitivanja ključ napretka, individualno i kolektivno.

Rad 'Ikonija'
Rad "Ikonija"foto: ISU

”Progres ne znači odbacivanje tradicije i jednoumlje, ne znači ispiranje i razvodnjavanje našeg mentaliteta i nije put na zapad ili istok. U tom pogledu ‘Grehofobija’ predstavlja pitanja koja prvenstveno postavljam sam sebi - a odgovor je češće nego što mislite - sve što nam treba je već ovdje. Rješenja za problem nećemo naći nigdje drugo… Samo zaborav i otuđivanje od esencije našeg neposlušnog duha”.

Djeluje da se mladi umjetnik služi kontradiktornostima kao tehnikom od koje polazi dalji razvoj izraza i djela, kombinujući različitosti, ali i više umjetnosti i životnih sfera, bilo sve to povezivo ili ne.

”Odlično zapažanje, kontradikcija je jedan od ključnih alata kojima se služim jer smatram da je njena očiglednost negdje trn u oku posmatrača, ili balvan. Iskače, i tu je da uputi na apsurdnost tema kojima se bavim. Skulpture u obliku slavskog kolača/pogače su predmet raskola i primaran i fundamentalan element mog rada. One su fetišistički predmet, ali i duhovni. Predstavljane su kao apsolutna hrana, koja u nemanju simbolizuje siromaštvo i glad. Stoga, univerzum koji kreiram kombinovanjem fotografije, scenografije, sminke i kostima istovremeno predstavlja tradiciju, ali i opresiju iste, kao i tu konstantnu unutrašnju borbu za prisvajanjem i odbacivanjem sopstvenih nacionalnih, etničkih, seksualnih i religijskih identiteta i moralnih kolebanja”, objašnjava Vujošević u razgovoru za “Vijesti”.

Ilija Vujošević
foto: Privatna arhiva

Predstavljajući se na izložbi finalista sjutra u Dvorcu Petrovića, Vujošević će se tako prvi put predstaviti na crnogorskoj vizuelnoj sceni, pa u susret tome kaže da se nada da će njegovo djelo izazvati željenu reakciju kod posjetilaca.

”Ovo je moje prvo izlaganje u Crnoj Gori, pa su se očekivanja apstraktizovala u neku nadu da ću izazvati željenu reakciju od publike, koja će svojim prisustvom upotpuniti ambijent i dati mu novu dimenziju”, zaključuje.

Balkansku egzotiku želi da predstavi drugačijoj publici

Ilija Vujošević rođen je 1994. u Podgorici. Završio je Srednju stručnu školu “Marko Radović”, smjer dizajn enterijera. Formalnu edukaciju je počeo sticati na smjeru Scenske arhitekture tehnike i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Paralelno sa formalnim obrazovanjem razvijao je interesovanje i praksu iz oblasti fotografije i kombinovanja različitih umjetničkih disciplina. Izlagao je na nekoliko kolektivnih izložbi u inostranstvu, a njegov interdisciplinarni pristup se najjasnije ogleda u projektu “Grehofobija” koji najčešće izlaže na Instagramu.

Govoreći o nagradi “Milčik”, koja je ustanovljena sa ciljem da podrži i podstakne mlade umjetnike, kaže da nema očekivanja, ali da priznanje priželjkuje.

”Na ovim podnebljima se nedovoljno ulaže u razvoj umjetnosti, pa je ovakva nagrada od velikog značaja. Podstiče na rad, trud i daje mogućnost dodatnog usavršavanja, u jednom od najvećih centara i tržišta umjetnosti. U ovom procesu sam bez očekivanja, ali lagao bih kad bih rekao da ne želim ovo priznanje. Ne zato što mi je potrebna validacija, jer sam to samim ulaskom u finale i dobio, već zbog mogućnosti koje garantuje i predstavljanja tematike i balkanske ‘egzotike’ kojom se bavim sasvim drugačijoj publici”, poručuje on.

Bonus video: