Predstava "Pokojnik" izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu

U predstavi "Pokojnik" igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović

2712 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CNP
Foto: CNP

Predstava “Pokojnik”, Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Egona Savina, koprodukcijski projekat Crnogorskog narodnog pozorišta i Centra za kulturu Tivat, izvedena je u petak na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Gostovanje CNP-a i NP Beograd, dio je saradnje dva nacionalna pozorišta koja podrazumijeva razmjenu predstava.

Umjetnička direktorica Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Molina Udovički navela je da je nakon vremena korone, saradnja Crnogorskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta u Beogradu, intenzivirana.

"To je jedna važna i lijepa saradnja kada su u pitanju dva nacionalna teatra. Ovih dana razmjenjujemo dvije predstave Branislava Nušića. Jako mi je drago što smo imali priliku da vidimo vašeg "Pokojnika". Izvanredna predstava u kojoj sam zaista uživala. Vjerujem i da će podgorička publika uživati u našem Nušiću", rekla je Udovički.

Reditelj i nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, Božidar Đurović istakao je da je saradnja između pozorišta nužna.

"Prostori svih naših država su i u pozorišnom i u svakom drugom smislu veoma skučeni, mali i ko god ne želi da pogleda šta se dešava u tuđem dvorištu, mislim da puno griješi. Sve je ovo isti pozorišni prostor a problemi u našim državama gotovo isti, a one pozorišne teme koje se pozorišno obrađuju u Crnogorskom narodnom pozorištu i u pozorišnom životu Crne Gore su veoma bitne i za publiku u Srbiji. Zato sa radošću podržavam, ne ovu nego svaku vrstu saradnje između svih zemalja regiona. Zaista mi se dopala predstava, pogotovu što sam užasnut od poetike koja je ovladala ovim prostorima a koja je pozorišno nerazumljiva, estetski sumnjiva, ali veoma prihvaćena, tako da ja sada svoje prijatelje nikada ne pitam – kakva je predstava, nego pitam šta ste gledali. Raduje me što sam večeras znao šta sam gledao, uživao sam u jednoj ozbiljnoj predstavi, Egon Savin je sjajan reditelj i imao sam zadovoljstvo da vidim crnogorske glumce koje na žalost rjeđe gledam. Predstava je utemeljena u društvenoj zbilji i ima taj važan društveni angažman a adaptacijom je podstaknuto zbivanje i radnja koja se dešava u Crnoj Gori, u prepoznatljivom scenografskom ambijentu sjajne scenografkinje Vesne Popović. Čini mi se da je CNP dobilo jednu duhovitu, dobru i pametnu predstavu. Vjerujem da će se dugo igrati i da ima dobru komunikaciju, što se potvrdilo i večeras u Beogradu", rekao je Đurović.

U predstavi "Pokojnik" igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Stefan Vuković, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan Radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović.

Bonus video: