Razbiti tišinu tamo gdje je ne smije biti

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima biće održan u Podgorici, Kotoru i Beranama, pod motom “Jače od tišine”

2362 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Pod geslom “Jače od tišine” Centar za građansko obrazovanje (CGO) realizuje 13. izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2022. u Podgorici, Kotoru i Beranama.

Centralni program biće realizovan od 10. do 14. decembra u Muzičkom centru i Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, a prateća izdanja u Kinu “Boka” u Kotoru od 11. do 12. decembra i u Kulturnom centru u Beranama od 13. do 14. decembra, najavljuju u saopštenju. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program će uskoro biti najavljen.

”XIII izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, kao i uvijek, donosi isključivo premijerna izdanja filmova izuzetnog kvaliteta i najnovije produkcije, a koja su već uspjela da dobiju nominacije i priznanja na prestižnim regionalnim, evropskim i svjetskim festivalima. Pored filmskih projekcija, kao i godinama unazad, predviđen je i prateći program, kako bi se napravio osvrt na poruke određenih filmova i aktualizivala neka od gorućih pitanja u oblasti ljudskih prava”, poručuju oni.

Kroz “Ubrzaj” se nastavlja zalaganje za afirmaciju ljudskih prava, privlačeći široku i heterogenu publiku.

”Usmjerenost na moderni koncept ljudskih prava kroz medijum filma čini Festival UBRZAJ i mjestom susreta najrazličitijih društvenih aktera, čime se jača tolerancija i inkluzija u društvu. Filmovi koje prikazujemo su često daleko od komercijalnog filmskog izraza, ali predstavljaju dragocjen doprinos izgradnji kulture ljudskih prava, jer njihovim projekcijama nastojimo podstaći kritičko promišljanje, dijalog i akciju, okupljajući pojedince i organizacije koji mogu biti agens promjena”, ističe se u saopštenju.

Iz CGO-a pozivaju publiku da izađe iz zone komfora i suoči se sa novim i izazovnim realnostima, te da se makar na kratko identifikuje sa sudbinom i životima najrazličitijih pojedinaca i zajednica, a onda i razbije tišina tamo gdje je ne smije biti.

Bonus video: