Premijera predstave “izloŽENE” večeras u Podgorici

Komad, nastao po ideji i u režiji Sandre Vujović, biće izveden u sali Dodest KIC-a "Budo Tomović" u 20 časova

1661 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Predstava “izloŽENE”, u režiji Sandre Vujović a u koprodukciji Nezavisne teatarske scene “Bunt” i Centra za kulturu Tivat, biće premijerno izvedena u danas u Podgorici, u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 20 časova.

Komad nastaje kao rezultat projekta koji je iniciran 2019, po ideji Vujović, a zasniva se na umjetničko-istraživačkom pristupu temi izloženosti žena različitim vidovima nasilja i diskriminacije. Tako predstava donosi dramski kolaž, omnibus koji analizira genezu nasilja nad ženama, a tekst je nastao iz pera pet žena koje su se okupile oko ove teme prikazujući analizu uzroka i posljedica neravnopravnog odnosa sa kojim se žene suočavaju i danas.

Uz Vujović, na tekstu su radile i Marijana Aracki i Katarina Nikolić iz Beograda, a iz Crne Gore Teodora Kipa i Ana Leković, dok je svoj konačan oblik tekst dobio kada je došao do ruku glumica koje su se poistovijetile sa temom i motivima i nadogradile ga. Glumačku ekipu čine Anđelija Rondović, Smiljana Martinović, Anđela Radović i Marija Radusinović koja je po struci akademska slikarka. Upravo učešće mlade slikarke donosi jedan novitet kada je u pitanju crnogorska pozorišna scena, otkrila je Vujović.

”U ovoj predstavi mi ćemo ilustrovati, odnosno nacrtati društvu ono kako se žene zapravo osjećaju zbog diskriminacije, zbog mizoginije, zbog seksizma, zbog svih negativnih pojava i anomalija našeg društva, a koje su usmjerene ka ženama. U tom domenu namjerno pocrtavamo i namjerno ćemo ubosti prstom u oko, jer smatramo da je potrebno... Nadam se da će publika uživati, a sigurna sam da niko ne očekuje da će vidjeti ovakav pristup jednoj feminističkoj priči i borbi za ženska prava, na način na koji mi to radimo na sceni”, rekla je ona.

Bitan segment predstave je što će Radusinović na sceni, pred publikom, slikati dešavanja i proces rada, odnosno ilustrovati stanje, emocije i unutrašnje ožiljke koje ostavlja patrijarhalno društvo, objasnila je Vujović.

”Tokom probi, ali i tokom izvođenja predstava, nastaće više takvih likovnih djela, a ideja je da na kraju pozorišne sezone bude organizovana i aukcijska izložba na kojoj bi se našla likovna djela. Sva prikupljena sredstva biće donirana Sigurnoj ženskoj kući”, poručila je Vujović.

Radusinović je kazala da će mnogo pojedinačnih i različitih, a opet i zajedničkih i istih glasova i emocija, biti izrečeno tokom izvedbe. Mlada glumica Smiljana Martinović istakla je da je predstava “IzloŽENE” prvenstveno vid aktivizma, a Radović otkrila da će pristup ovom komadu iznenaditi publiku jer je najsličniji epskom teatru.

U ime koproducenta, CZK Tivat, Dijana Sindik je istakla da je ovo peta premijera te ustanove kulture tokom ove godine, a podijelila je i lično iskustvo koje je jedan od pokazatelja postojanja diskriminacije po rodnoj osnovi, i to na različitim društvenim nivoima, od porodice, društva, poslodav(a)ca...

I ime Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji su je podržao projekat, izvršna direktorica Irena Radović istakla je da je ova predstava u pitanju pravovremen i bitan projekat koji je istovremeno i buntovan i emancipatorski, a pritom daje snažan doprinos za demokratskiju i prosperitetniju državu.

”Moram istaći da kao žena i kao neko ko sa posebnim senzibilitetom doživljava ovo pitanje, kroz stranice scenarija prolazila sa vrlo snažnim emocijama. One su vrlo duboke, bolne i snažne istovremeno i prenose oporu i vrlo važnu istinu o položaju žena u crnogorskom društvu o generalnom stanju opšte nejednakosti žena i, sa druge strane odgovor društva na nasilje, patrijarhalne obrasce koji su nam servirani i o istini nekada i danas”, rekla je Radović.

Cilj kompletnog ansambla je da ukažu na sve trenutke ženske izloženosti različitim, prikrivenim vidovima nasilja.

”To je nasilje koje nam, na prvi pogled ne djeluje tako, pa veoma često nismo ni svjesne da smo žrtve. To su ona nasilja sa kojima smo se saživjele i koja su postala sastavni dio naših života, života naših majki, baka, prabaka. To je ono, tradicionalno nasilje koje se prenosilo sa koljena na koljeno, generacijski, a koje često, u neznanju, nazivamo tradicijom. U ovoj predstavi, mi slikamo mnoge animalije društva koje je prouzrokovao patrijarhat. Doslovno ilustrujemo stanja i ožiljke koje on prouzrokuje. Koristeći se satirom, kritikujemo ono što je odavno moralo biti promijenjeno i iskorijenjeno u društvo - seksizam, mizoginiju i diskriminaciju. Tokom svakog igranja ove predstave, pred očima publike odvijaće se dva umjetnička procesa - dramsko djelo djelo koje se izvodi i likovno djelo u nastajanju”, rekla je Vujović.

Scenario je oduševio i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica čija je sekretarka Ana Medigović podsjetila da “nije lako izgurati projekat do kraja”, a da će ova predstava to uspjeti.

Stručna konsultantkinja i zadužena za scenski govor je glumica Katarina Krek. Muziku za predstavu je komponovao Vesko Lazović, lutke potpisuje Milena Jane, svjetlo Danilo Malović, a producentski tim čine Dubravka Matičić, Vladimir Cvijetić i Kristina Gačević.

”Ono što će publika vidjeti na sceni je neočekivan pristup temi, ali na naš i originalan način, a nadam se i da će publika prepoznati iskrenost”, poručila je Vujović.

Bonus video: