Djetinjstvo na slikarskim platnima

Postavka mlade crnogorske otvorena je u galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd i dostupna posjetiocima do 26. decembra

6163 pregleda 1 komentar(a)
Kostić, Foto: Privatna arhiva
Kostić, Foto: Privatna arhiva

Svjedočanstvo svog djetinjstva i odrastanja, glas djevojčice, djevojke i žene u patrijarhalnom društvu, mlada crnogorska umjetnica Hajdane Kostić predstavlja kroz umjetnička djela, crteže na platnu u kombinovanoj tehnici koje objedinjuje nazivom “Moje djetinjstvo”.

Izložba njenih djela otvorena je prošle sedmice u galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd i dostupna posjetiocima do 26. decembra.

Poput dnevničkih zapisa, slika iz albuma sjećanja, Kostićeva na platnima evocira život i okolnosti onog dijela života koji se često karakteriše kao najbezbrižniji i najljepši, a paleta boja kojom ispunjava platno su one jarke i vedre, takozvane radosne i tople boje koje razbuđuju i podstiču posmatrače njenih djela.

Hajdana Kostić
foto: Privatna arhiva

”Lična i subjektivna istorija jedne djevojčice odmotava se pred vama na slikarskim platnima. Preplitanje dvije sfere, i to objektivne i nepromjenjive stvarnosti: karaktera članova porodice, vremena i načina života, gubitaka bližnjih, pop kulture; sa subjektivnim doživljajem jedne djevojčice proizvelo je platna prepuna snažnih boja, životno isprepletanih linija grubih i teških, ali i laganih i umirujućih”, ističe se u pratećem tekstu kataloga i najave izložbe, a koji potpisuje Stefan Bulatović.

On dalje dodaje da sve posjetioce i uživaoce postavke umjetnica vodi kroz svoja promišljanja, izazove i puteve odrastanja...

Hajdana Kostić
foto: Privatna arhiva

”Hajdana nas vodi i njenim putem borbe za svoj glas, za glas djevojčice u patrijarhalnom društvu, putem poraza i pobjeda, shvatanja i sazrijevanja, putem odrastanja do umjetnosti. Putem kreacije do boljeg svijeta”, poručuje Bulatović.

Hajdana Kostić
foto: Privatna arhiva

Kostićeva je prepoznata na crnogorskoj likovnoj sceni kao neko ko otvara, ne samo vrata svog ateljea, već i toka svojih motiva, ideja i emocija. Pokretala je različite projekte, za sobom ima niz samostalnih izložbi, a skoro pa svi njeni radovi protkani su ličnim i iskrenim dodirom njenog (umjetničkog) bića. Tako za sobom, između ostalih, ima projekat-izazov “365” koji je podrazumijevao da svakog dana tokom jedne godine stvara po jedan novi rad koji bi objavljavala na svojim profilima na društvenim mrežama - što je i radila i kasnije produžila, a što takođe predstavlja svojevrstan likovni dnevnik s obzirom na to da je sa pratiocima dijelila i segmente iz svakodnevnog života bilo putem motiva, završenih djela ili opisa koji su ih pratili.

Hajdana Kostić
foto: Privatna arhiva

Ove godine se prvi put predstavila beogradskoj publici u Uličnoj galeriji, i to izložbom “Ulični spavači” na kojoj je prikazala djela velikog formata na kojima se nalaze njoj bliski ljudi koje je u trenucima sna pretočila u motiv i umjetničko djelo... Ranije je i za “Vijesti” govorila o tome da nerijetko pronađe neke svoje crteže iz djetinjstva koje transformiše i utka u novo djelo na kojem danas radi, pa se na osnovu svega toga naslućuje da će izložba “Moje djetinjstvo” biti tek početak nekog novog ciklusa, projekta ili vizije Hajdane Kostić.

Hajdana Kostić
foto: Privatna arhiva

Prepoznatljivog izraza, originalnog i hrabrog, na kojem dominira snažna, smjela, ali i razigrana linija u kombinaciji sa eksplozivnim koritom, njena djela oduševljavaju ljubitelje i poštovaoce umjetnosti, ali i privlače nove, pa se njeni radovi nalaze u privatnim kolekcijama širom svijeta, od Amerike, Japana, Francuske, Austrije, Engleske, Ukrajine, kao i ostatka Evrope i regiona.

Hajdana Kostić rođena je 1993. godine i slikarka je i grafička dizajnerka iz Crne Gore. Diplomirala je grafički dizajn, a specijalizovala fotografiju na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Radi kao grafička dizajnerka izdavačke kuće “Enklava” iz Srbije, a potpisuje i umjetnička rješenja javnog prostora u Podgorici i Baru. Organizovala je humanitarne izložbe, sarađivala sa organizacijama poput Unicefa, Crvenog krsta, Društva psihologa Srbije, pokreta Zero Waste Montenegro i drugih...

Bonus video: