Ivanović: Ministarstvo kulture da otvori stručnu raspravu povodom osnivanja Muzeja savremene umjetnosti

"Postavlja se pitanje ko i zašto žuri s ovakvim kapitalnim projektom i čemu potreba da se iznenađujuće brzo, u svega nekoliko mjeseci, završi proces, za koji su mnogo razvijenijim državama bile potrebne decenije", saopštio je Ivanović

5791 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Filip Ivanović pozvao je Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka i da o svojoj ideji osnivanja Muzeja savremene umjetnosti otvori sveobuhvatnu, stručnu, informisanu i cjelishodnu debatu.

Ivanović se oglasio povodom najave Ministarstva kulture da se Centar savremene umjetnosti Crne Gore (CSU) transformiše u Javnu ustanovu Muzej savremene umjetnosti.

Debatom bi se, smatra Ivanović, otklonile sve sumnje o eventualnoj privatizaciji tog projekta, a sa ciljem da Crna Gora dobije reprezentativnu kulturnu instituciju, kakvu i zaslužuje, a koja nadilazi "bilo kakve lične ambicije ili animozitete".

On je pozdravio ideju aktuelne Vlade Crne Gore da otpočne projekat osnivanja Muzeja savremene umjetnosti, kao institucije koja za cilj ima doprinos razvoju kulture u Crnoj Gori i prijeko potrebnoj, "a odavno zapostavljenoj, afirmaciji umjetničkog stvaralaštva".

"Kako to obično biva, od ideje do njene realizacije dug je put, koji, iako možda popločan dobrim namjerama, ne mora nužno biti ispravan i racionalan, pa nije ni čudo što plan puke transformacije Centra za savremenu umjetnost u muzej ovih dana izaziva kritičku pažnju cjelokupne javnosti", saopštio je on.

Ivanović navodi da proces osnivanja Muzeja savremene umjetnosti, kao reprezentativne institucije kulture, podrazumijeva pažljivu analizu pređašnjeg i aktuelnog stanja predmetne oblasti, kvantitativnu i kvalitativnu procjenu postavke, određivanje lokacije, predlog arhitektonskog rješenja zgrade muzeja, ocjenu kadrovskih potencijala, razradu finansijskog plana...

Osnivanje Muzeja savremene umjetnosti je, prema njegovim riječima, dugoročni projekat, koji zahtijeva ozbiljnost, promišljenosti, profesionalnost i apsolutnu posvećenost.

"Stoga, u najmanju ruku, čude brzoplete odluke o prostoj transformaciji postojećeg Centra savremene umjetnosti u muzej, bez konsultacija stručne i šire javnosti, uz sasvim neadekvatnu komunikaciju ključnih nosilaca ovog posla, a izgleda sve u namjeri da se, mimo ustaljenih procedura i dobrih praksi, ova ideja realizuje u rekordnom, odnosno neprimjereno kratkom, roku. Stoga se, sasvim prirodno, postavlja pitanje ko i zašto žuri s ovakvim kapitalnim projektom i čemu potreba da se iznenađujuće brzo, u svega nekoliko mjeseci, završi proces, za koji su mnogo razvijenijim državama bile potrebne decenije", saopštio je Ivanović.

Naglašava i da javna prepiska čelnih ljudi nadležnih institucija, kojoj posljednjih dana svjedočimo, izaziva ozbiljnu sumnju u dobronamjernost i nepristrasnost, "inače hvale vrijedne, inicijative Ministarstva kulture i medija".

"Te otvara prostor za spekulacije o suštini samog projekta, što ne služi na čast ni aktuelnoj Vladi, ni kulturnim djelatnicima, a na kraju ni Crnoj Gori u cjelini", dodaje on.

Ivanović smatra i da je posebno problematična informacija o navodnoj saradnji Ministarstva s Glavnim gradom po pitanju buduće lokacije muzeja, imajući u vidu činjenicu da je, u skladu s Ustavom, trenutna gradska uprava okončala svoj mandat još prije nekoliko mjeseci, "a da nova administracija, na čijem će čelu biti "Evropa sad!", nije ni upoznata s namjerama o osnivanju muzeju ili bilo kakvim dogovorima o njegovoj lokaciji".

Zbog javno iskazanih stavova povodom najavljene transformacije, direktorica CSU Jelena Božović je, kako je kazala, dobila prijetnje od ministarke kulture i medija Maše Vlaović i vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milene Mijović Durutović.

Vlaović i Mijović Durutović su navodno prijetile Božovićevoj iznošenjem dosijea o njoj, kao i trajnim onemogućavanjem zaposlenja.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je pozvao Božović da se obrati nadležnim organima kako bi se utvrdila istina povodom njenih navoda, poručujući da vjeruje da ministri u Vladi Crne Gore ne pristupaju rješavanju problema kroz navodne prijetnje.

Bonus video: