Film „Događaj” u čast dodjele Nobela za književnost

Drama libansko-francuske rediteljke Odri Divan tretira priča o studentkinji koja se 1963. u Francuskoj bori sa neželjenom trudnoćom i traži način da abortira. Film je osvojio Zlatnog lava u Veneciji

1221 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U susret uručenju Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu, Crnogorska kinoteka obradovaće publiku premijernim prikazivanjem francuskog filma “Događaj” (L’événement/Happening) sjutra, u 18 časova, u Sali “Gojko Kastratović”.

Riječ je o adaptaciji istoimenog romana Ani Erno, ovogodišnje dobitnice ove prestižne književne nagrade. Kako je navedeno u obrazloženju Švedske akademije, ona je prepoznatljiva po “hrabrosti i kliničkoj oštrini kojom razotkriva naše korijene, otuđenje i ograničenja ličnog sjećanja”. Erno svoj stil opisuje kao “ravno pisanje” u svrhu objektivnog sagledavanja događaja. Njen jezik je kao nož: instrument koji nam otvara oči u pogledu društvenih nejednakosti.

Ani Erno rođena je 1940. godine u Normandiji i smatra se jednom od najvećih živih francuskih književnica. Literarnu karijeru započela je 1974. godine. Teme o kojima piše i kojima je ostala dosljedna jesu klasna podjela, feminizam, društveno i kolektivno biće. U kasnijim romanima sve se više okreće autobiografskom u pisanju, pa je proglašena rodonačelnicom autobiografske fikcije. Dobitnica je brojnih priznanja, među kojima su ona sa imenima Margerit Diras, Margerit Jursenar i Fransoa Morijaka, kao i Nagrade “Renodo”.

Drama libansko-francuske rediteljke Odri Divan tretira priča o studentkinji koja se 1963. godine u Francuskoj bori sa neželjenom trudnoćom i traži način da abortira. Film je osvojio Zlatnog lava, glavnu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Uloge tumače: Anamaria Vartolomei, Kejsi Motet Klajn, Luàna Bajrami, Luiz Ori-Dikero, Luiz Ševilo, Pio Marmaï, Sandrin Boner, Ana Muglalis, Leonor Oberson, Fabricio Ronione… Autori scenariija su rediteljka Odri Divan i Marsija Romano.

Bonus video: