Vladari stiha i slike

Nagrade “Zaloga” koju Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića dodjeljuje od 1986. godine ove godine dodijeljene pjesnikinji Milici Kralj i slikaru Milovanu Mikiju Raduloviću

3337 pregleda 0 komentar(a)
Radulović i Kralj, Foto: Svetlana Mandić
Radulović i Kralj, Foto: Svetlana Mandić

Milici Kralj i Milovanu Mikiju Raduloviću uručene su nagrade “Zaloga” koju Književna zajednica “Vladimir Mijušković” iz Nikšića dodjeljuje od 1986. godine. Milica Kralj je nagrađena za poeziju, a Miki Radulović za likovnu umjetnost. Odluku je donio žiri u sastavu: Sofija Simović, predsjednica, i članovi, Miloš Kecojević i Janko Jelić.

Obrazlažući odluku, predsjednica žirija, pjesnikinja Sofija Simović, kazala je da je “pjesmotvorka i vladarka riječi”, Milica Kralj književnica posebne intelektualne širine, posebnog senzibiliteta, otmenog poja i raskošnog talenta. “Zalogu” je dobila za knjigu “Čisanice” koja je, prema riječima Simović, svojevrsna poetika ispisana u stotinu izabranih pjesama o pjesmi.

”Ova knjiga potvrđuje darovitost i osobenost pjesnikinje, njen ispovijedni lirski ton koji je nastajao u dodiru sa sobom... Ova knjiga oplemenjuje visokim stilom, dotjeranim uređenim stihom, otmenošću srednjovjekovnih izraza i tjera nas da i sami posegnemo za pjesmom, kao za mirisom iz starog kofera, kao za lijekom”, kazala je predsjednica žirija.

Govoreći o Mikiju Raduloviću, istakla je da ima “Sunce u prstima i njime stvara sve ono što poezija ne može, da njegovi radovi odišu ekspresionizmom sa notom naive, obiluju bogatstvom različitih boja.

”I nije slučajnost da je prvu izložbu Milovana Mikija Radulovića otvorio baš Vito Nikolić. I nije slučajnost da je Dragan Radulović Mikijev rođeni brat, jer su slike, radovi našeg velikog Mikija, zemljom data poezija, najljepša boja i najdublja riječ”, kazala je Simović.

”Zaloga” se dodjeljuje za umjetničko viđenje zavičaja, a prema riječima Milice Kralj, zavičaj je “ona sabirna tačka oslonca kojoj se svi, ma gdje bili, vraćamo”.

”Dok smo mladi, svi želimo da odemo i pitamo se šta je iza onog brda. A kada odemo daleko od zavičaja, onda želimo da se vratimo. Svako književno djelo jeste svojevrsna utopija srca, kako je pisao Emil Sioran”, kazala je ovogodišnja dobitnica “Zaloge” za poeziju.

Istakla je da joj nagrada mnogo znači i da je od sada i Nikšić njen zavičaj.

”Nikšić je posebna tačka, posebna oaza na kulturnoj sferi Crne Gore. Brojna su imena pjesnika koji upisuju svoju riječ ili sliku za jednu vječitu zalogu, vječitu zadužbinu koja čini jedan kulturni hram, onu zadužbinu koja se nikako i nikada neće i ne smije ni urušiti, ni zaboraviti”, poručila je Kralj.

Ni Miki Radulović nije očekivao da će dobiti ovo značajno priznanje pa mu je tim prije i draže.

”Došla mi je iznenada, jer sam znao da ta nagrada sljeduje književnicima. Nagradu poštujem i cijenim posebno jer je počela od ozbiljnih vremena, od ozbiljnog čovjeka, Vita Nikolića. Moj pokojni brat, Dragan, i još mnogo meni dragih osoba, dobilo je ovu nagradu”, kazao je Radulović.

Nagradu “ Zaloga “ čini unikatna plaketa, rad likovnog umjetnika Vita Lekića, kao i novčani dio.

”54 godine talasa se stvaralačka ‘Zaloga’ koja svjedoči o jednoj uspješnoj generaciji pisaca. To su stvaralačke godine zidanja duhovnog hrama koji neprestano blista čudesnim ogledalima i energijom duha”, kazao je u pozdravnoj riječi predsjednik Književne zajednice Spasoje Bajović.

Podsjetio je da su 1969. godine pokrenuli Nikšićke književne susrete, kao i poetska druženja - Sa pjesnikomu ponoć i Autor na korzu.

”Iako nam u posljednje dvije godine ‘Autor na korzu’ prisvajaju drugi”, kazao je Bajović.

Pored “Zaloge”, ustanovili su još tri književne nagrade - “Vito Nikolić”, “Spasoje Pajo Blagojević” i “Radule Damjanović”.

”U ‘Zalogi’ se dobro ne zaboravlja, niti se čojstvo prodaje za pare, niti iskrena umjetnost trguje sa osjećanjima. Ona traga za istinskom dušom svijeta, za pravednošću među svjetovima. Kao takva, ona će uspjeti da se odupre izazovima vremena, kao što to čine djela stvaralaca Književne zajednice od Gojka Janjuševića i Vita Nikolića, do Milovana Mikija Radulovića i Milice Kralj, kao i drugih dobitnika ove prestižne književne nagrade”, rekao je Bajović.

Prema njegovim riječima, djela ovogodišnjih laureata, kroz stihove i slike, žive istinske puteve kulture, težeći ka umjetničkim vrijednostima, ka savršenstvu.

Medijator večeri bio je Miro Nikolić, dramski umjetnik, koji je ujedno, zajedno sa pjesnikinjom Suzanom Bijelović Stanišić, govorio stihove počivših pjesnika, dobitnika ovog prestižnog priznanja. Učestvovali su i pjesnici članovi Književne zajednice, a muzička pratnja bio je profesor gitare Slobodan Bogdanović.

Nagradu “Zaloga” dosad su dobila 44 umjetnika, a prvi laureat bio je pjesnik Vito Nikolić.

Bonus video: