Grijeh iz Dubaija

S nestrpljenjem očekujem prijavu mladog Milatovića, bivšeg ministra ekonomskog razvoja u Vladi đenerala Krivokapića - a ujedno i čelnika tima koji je vješto spakovao crnogorsku postavku na EXPO 2020 Dubai UAE

6127 pregleda 2 komentar(a)
Lesley Lokko, kuratorka XVIII Međunarodne izložbe arhitekture - Bijenale arhitekture u Veneciji, Foto: labiennale.org
Lesley Lokko, kuratorka XVIII Međunarodne izložbe arhitekture - Bijenale arhitekture u Veneciji, Foto: labiennale.org

Ne rekoh vam da su u Javnom pozivu za kustosa (ili kustoškinju) crnogorskog paviljona na XVIII Bijenalu arhitekture u Veneciji - iza kojega stoji naš (kontroverzni) drug komesar Stevović, bivši vršilac dužnosti prvog arhitekta Budve i aktuelni vršilac dužnosti prvog arhitekta Crne Gore - navedeni i stanoviti kriterijumi.

Komesar Stevović je, pretpostavljam, pomenute kriterijume definisao u najboljoj namjeri - kako bi obeshrabrio nemali broj individua koje vide sebe u ulozi kustosa ili kustoškinje CG postavke na predstojećem Bijenalu arhitekture - a manjka im i stručnog kredibiliteta i dragocjenih iskustava u obavljanju složenih poslova te vrste.

Dakle, Javni poziv, koji je objavljen 21. novembra, kaže da kustos mora biti: diplomirani inženjer arhitekture/ da ima najmanje 10 godina iskustva u struci/ da se “u okviru profesionalne prakse bavi savremenim teorijskim tokovima u arhitekturi”.

I još veli da je preporuka da “kandidat/kinja ima prethodno iskustvo na poslovima sličnog obima, teme, karaktera i značaja, te da tečno govori engleski jezik” - što pozdravljam, svakako - te da bi prijave “trebalo da budu usaglašene sa tematskim usmjerenjem predloženim od strane Lesli Loko (Lesley Lokko), kuratorke predstojećeg bijenala i (pazite sad - op.a.) komesara crnogorske postavke (druga Stevovića - op.a.)” - što će reći da je drug komesar u potpunosti saglasan sa oficijelnom temom predstojećeg Bijenala arhitekture - i da mora da sve drži pod kontrolom.

U to ime, s nestrpljenjem očekujem prijavu mladog Milatovića, bivšeg ministra ekonomskog razvoja u Vladi đenerala Krivokapića - a ujedno i čelnika tima koji je vješto spakovao crnogorsku postavku na EXPO 2020 Dubai UAE.

Ono “Matija Vukovic”, sa oficijelne Internet stranice EXPO 2020, neka vas ne buni - jer pomenuti Vuković, mlađi brat odlazećeg gradonačelnika Glavnog grada Podgorice (koji nikako da ode - i ustupi mjesto pomenutom Milatoviću), jeste u jednom trenutku figurirao kao autor CG postavke u Dubaiju - bez obzira na činjenicu da nam organizator, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore/ Generalni direktorat za ekonomsku i kulturnu diplomatiju, nikada nije omogućio uvid u radove sa Međunarodnog konkursa za idejno rješenje postavke/izložbe u nacionalnom paviljonu Crne gore na Svjetskoj izložbi EXPO 2020, koji je žiriran koncem 2018. godine i na kojem je pobijedio pomeniti Vuković - ali nakon što je 4. decembra 2020. formirana 42. Vlada Crne Gore - Vlada đenerala Krivokapića - drug Vuković je sklonjen sa pozicije autora postavke - preoteto mu je autorstvo nad crnogorskom postavkom i dodijeljeno omladincu Milatoviću, ministru.

Matija Vuković
Matija Vukovićfoto: Fb Stranica “balkanski Arhitektonski Bijenale”

Da ne pominjem da je Milatović polučio bronzanu medalju za dizajn CG postavke na EXPO 2020 - i to u kategoriji rentiranih paviljona. Milatović nije arhitekt, a sumnjam i da ima 10 godina iskustva u struci - ali definitivno stoji da se u okviru profesionalne prakse bavi(o) i savremenim teorijskim tokovima u arhitekturi - i to vrlo uspješno - o čemu najrječitije svjedoči ta medalja.

Dakle, hoćemo omladinca Milatovića, budućeg (ako-bog-da) gradonačelnika GG PG, za kustosa CG postavke na predstojećoj, XVIII Međunarodnoj izložbi arhitekture - Bijenale u Veneciji!

Hoćemo i da stariji Vuković, gradonačelnik, preskoči preko uvrede koju je njegov brat doživio od strane mladog, ali svemu narednog Milatovića - i preda dužnost Milatoviću - zato što je Milatovićev (nečastan) potez bio motivisan, ubijeđen sam, isključivo imperativom dostojnog predstavljanja CG u Dubaiju, na velikoj sceni.

***

Podsjetio bih vas i da je sredinom januara prošle godine, gospođa ta i ta, upravna inspektorka tadašnjeg Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija - ukazala Marku Careviću, tadašnjem predsjedniku Opštine Budva, da drug Stevović (aktuelni komesar CG nastupa na predstojećem Bijenalu arhitekture u Veneciji) - ne ispunjava uslove za radno mjesto vršioca dužnosti prvog BD arhitekta.

Stevovića je upravo Carević, koncem aprila 2020. godine, prvi put rukopoložio za VD prvog arhitekta Budve. Nakon preuzimanja vlasti u Budvi od strane DPS & Co u junu 2020, drug Divanović, novoizabrani predsjednik Opštine BD, razriješio je druga Stevovića, pozivajući se na Rješenje Upravne inspekcije u kojem je stajalo da je Stevovićevo imenovanje bilo nezakonito - jer Stevović, navodno, nije imao dokaz o položenom stručnom ispitu za rad u državnim organima i nije ispoštovana, opet navodno, zakonska procedura prilikom njegovog imenovanja za VD prvog arhitekta BD.

Nakon lokalnih izbora 30. avgusta 2020, Carević je ponovo izabran na poziciju prvog čovjeka Budve - da bi nedugo zatim razriješio stanovitog Ivanovića - kojega je za VD prvog arhitekta Budve, sredinom jula 2020, postavio Divanović - i opet rukopoložio Stevovića za VD prvog arhitekta BD, koncem septembra 2020. godine.

***

”Stevović nema 10 godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse u skladu sa odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi”, insistirala je sredinom januara prošle godine pomenuta gospođa ta i ta, upravna inspektorka tadašnjeg MJUDDiM, “kojim je propisano da se u nivou 1 razvrstava i zvanje glavni gradski arhitekta - VII 1 nivoa kvalifikacije obrazovanja i najmanje 10 godina radnog iskustva u oblasti urbanizma i arhitektonske prakse” - posebno insistirajući na činjenici da Stevović nema položen stručni ispit za rad u državnim organima.

Kako bilo, Carević se oglušio o insistiranja gospođe te i te, tako da je Stevović nastavio da vrši dužnost prvog BD arhitekta, sve do 6. oktobra tekuće godine - kada je Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu donijela, fanfare molim: Rješenje o određivanju druga Stevovića, dia, za vršioca dužnosti generalnog direktora Direktorata glavnog državnog arhitekte i razvoj arhitekture u MEPPiU, do postavljanja generalnog direktora ovog direktorata u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

Kako je Stevović, uprkos svemu, ipak rukopložen za VD GGA BD - i kako je uspio da ostane na toj poziciji cijele dvije godine - u komadu - ako znamo što kaže Član 124 Zakona o lokalnoj samoupravi - koji je ujedno i moj omiljeni član toga zakona - ne znam, da budem iskren.

Ne znam ni koje su značajke predodredile Stevovića za VD GDA - jer se u pomenutom Rješenju navodi samo to da drug Stevović “ispunjava propisane uslove za radno mjesto visokorukovodnog kadra” - ali jesam voljan, u nedostatku valjanih informacija, da špekulišem na tu temu - u nekom od narednih brojeva.

***

Skrenuo bih vam pažnju, na kraju, da je MEPPiU organizovalo Javnu raspravu o Nacrtu Izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana GG PG i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu - u periodu od 13. decembra 2022. do 25. januara 2023. godine - mašala, mašala - te da će Ministarstvo, u saradnji sa GG PG, organizovati javnu prezentaciju pomenutog Nacrta, dana 22. decembra 2022. godine - u naredni četvrtak - u Multimedijalnoj sali Skupštine GG PG, sa početkom tačno u podne.

Pa ko voli - i ko nema pametnijeg posla...

Bonus video: