Nikšićki osnovci upoznaju se sa francuskim jezikom i kulturom

JU Narodna biblioteka “Njegoš”, u saradnji sa Institutom za francuski jezik u Crnoj Gori, realizuje besplatne radionice

1695 pregleda 1 komentar(a)
Foto: JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić
Foto: JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić

Francuski jezik opisuju kao melodičan, romantičan, jezik koji miluje i zavodi, kao jezik ljubavi.

Priliku da se upoznaju sa, kako mnogi smatraju, najljepšim jezikom na svijetu, ali i sa francuskom kulturom dobili su učenici nikšićkih osnovnih škola, od četvrtog do sedmog razreda. JU Narodna biblioteka “Njegoš”, u saradnji sa Institutom za francuski jezik u Crnoj Gori, realizuje besplatne radionice za osnovce u okviru projekta “Upoznajmo francuski jezik i kulturu”.

”Opšti cilj projekta je razvijanje ideja multikulturalnosti i višejezičnosti kroz promociju francuskog jezika i kulture. Ideja je da po unaprijed pripremljenom planu i detaljno razrađenim koracima polaznike upoznamo sa specifičnostima francuske kulturne baštine i sa osnovama francuskog jezika, kako bismo na zanimljiv način prezentovali tradiciju druge zemlje i zainteresovali djecu za dalje izučavanje francuskog jezika, književnosti i kulture, i kako bismo im poručili da je znanje stranog jezika prozor u svijet”, kazala je direktorica Biblioteke “Njegoš”, mr Bojana Obradović.

Radionice vodi Lucija Strunjaš, studentkinja master studija francuskog jezika i književnosti, uz pomoć bibliotekarke Katice Grozdanić, a učenici će imati priliku i da im o francuskoj kulturi pričaju ljudi koji žive u toj zemlji.

Polaznici, za koje nije bila obaveza da znaju francuski jezik, na radionicam će se upoznati sa životom i običajima Francuske, osobenostima francuske kulture i umjetnosti, istorije, nauke, sporta i kuhinje, poetikom francuske književnosti na primjeru najpoznatijih djela koja potpisuju velikani svjetske književnosti i osnovama francuskog jezika kroz jednostavne i zabavne vježbe koje omogućavaju sticanje polaznih znanja za dalje učenje jezika.

”Sve će ovo uticati na razvijanje ideje višejezičnosti koja je osnova dobre međukulturalne saradnje. Kao kruna projekta završnica će biti organizovana kroz rad na tekstovima u kojima će polaznici iznijeti impresije i prezentovati naučeno o francuskoj kulturi i jeziku, što će Biblioteka objaviti u formi brošure i promovisati 1. jula kada će biti predstavljeni rezultati projekta pred publikom”, kazala je Obradović.

Radionice se organizuju svakog drugog petka, a do sada su organizovane dvije. Učenici su se kroz kreativan i interaktivan pristup koji podrazumijeva korišćenje igre, interesantnih animacija i kratak video, upoznali sa specifičnostima francuske kulturne baštine, sa prepoznatljivim elementima tradicije, života i običaja, kao i sa osnovama francuskog jezika. Govorilo se i o značenju riječi “trikolor”, o francuskoj himni, galskim pjetlovima, o Asteriksu i simbolim Pariza, grada svjetlosti, i njegovim znamenitostima. Kako se bliži Nova godina, imali su priliku da odgledaju novogodišnje video-poruke na francuskom jeziku,

”Bogat si onoliko koliko jezika znaš”, poručili su iz Biblioteke “Njegoš”.

Projekat “Upoznajmo francuski jezik i kulturu” traje do jula naredne godine.

Bonus video: