Savremena umjetnost u crnogorskom društvu

Centar savremene umjetnosti organizuje panel diskusiju, koja će biti održana večeras u Dvorcu Petrovića u Podgorici

2757 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Panel diskusija na temu “Pozicija savremene umjetnosti u crnogorskom društvu” sa podnaslovom “Prepreke/Potrebe/Perspektive”, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore, biće upriličena danas u Podgorici u Dvorcu Petrovića na Kruševcu u 18.30 časova.

Povod iniciranja ove teme je, navodi se u saopštenju CSU, nedovoljno prisustvo glasa struke u javnosti, ponajviše povodom teme muzeja savremene umjetnosti.

”Ovih dana kontinuirano svjedočimo pominjanju Centra savremene umjetnosti Crne Gore u medijima u kontekstu njegovog transformisanja u Muzej savremene umjetnosti Crne Gore. Ono čemu takođe svjedočimo jeste nedopustivo nedovoljno prisustvo glasa struke u javnosti, te smo mišljenja da je više nego neophodno po ovom kompleksnom kulturnom pitanju pokrenuti niz okruglih stolova, otvorenih debata, te javnu razmjenu mišljenja i stavova po pitanju istog, a od strane stručne javnosti, kulturnih djelatnika i crnogorskih umjetnika”, ističu organizatori.

Učesnici panel diskusije biće istoričarka umjetnosti i kustoskinja Umjetničkog muzeja Crne Gore (Narodni muzej) Ana Ivanović, istoričarka umjetnosti i rukovoditeljka Umjetničkog muzeja Mirjana Dabović Pejović, istoričarka umjetnosti i rukovoditeljka Istorijskog muzeja Crne Gore (Narodni muzej) Ljiljana Karadžić, vizuelna umjetnica i docentkinja na Fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica Irena Lagator Pejović, kao i vizuelna umjetnica i kustoskinja CSU Natalija Vujošević.

”Centar savremene umjetnosti se bez ostatka zalaže za otvoren i transparentan pristup ovom problemu kako bi se s njim detaljno upoznala stručna javnost i tom prilikom iznijela svoje viđenje i mišljenje, budući da se ono tiče kako umjetničkog tako ništa manje i cjelokupnog crnogorskog društva”, zaključuju u saopštenju.

Bonus video: