Autorsko veče Aleksandra Vujovića

Na programu su dva kratka filma crnogorskog reditelja i razgovor sa njim, o radu, prilikama i kretanjima u domaćem i regionalnom filmskom sektoru

3085 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vladimir Vučinić
Foto: Vladimir Vučinić

Autorsko veče crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića biće održano danas u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju u 20 časova.

Na repertoaru su dva kratka i nagrađivana Vujovićeva igrana filma “The last gift” i “Duga”, uz razgovor s autorom o njegovom radu, prilikama i kretanjima u domaćem i regionalnom filmskom sektoru.

O Vujovićevom stvaralaštvu govoriće publicista i književnik Borislav Cimeša, dok je moderator večeri Rajko Radulović, dramaturg Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”. Ulaz je slobodan, a program se organizuje uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

Vujović na setu
Vujović na setufoto: Privatna arhiva

Višestruko nagrađivani film “Duga”, od svjetske premijere krajem oktobra 2020. godine, dobio je 37 nagrada i priznanja na raznim festivalima. Selektovan je na oko 70 međunarodnih festivala u zvaničnim takmičarskim kategorijama, među kojima su festivali sa prestižnim licencama.

Film “Duga”, čiju režiju, montažu i izvršnu produkciju potpisuje Vujović, realizovan je u okviru međunarodnog projekta “CIRCE”, finansiran iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore. Film je nastao po motivima istinite priče iz knjige “Dipingo dunque esisto!”, italijanskog umjetnika Gaetana Grila. Scenario je po ideji i sinopsisu Aleksandra Vujovića napisala Jelena Lela Milošević, a uloge tumače: Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić. Direktor fotografije je Vladimir Vučinić, izvršni producenti su Vujović i Anja Sekulić, scenograf Stanislav Nikičević, originalna muzička kompozicija Slobodanka Bobana Dabović Đurić.

Vujović je docent na Fakultetu za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica.

Bonus video: