Preminuo Čarls Simić

Simić je za svoj poetski opus osvojio brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, a danas ga smatraju jednim od najvećih svjetskih pjesnika

16241 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Youtube/Poets.org/Screenshot
Foto: Youtube/Poets.org/Screenshot

Američki pjesnik, esejista i prevodilac srpskog porijekla Čarls Simić, koga smatraju jednim od najvećih svjetskih pjesnika, preminuo je u 85. godini.

Čarls Simić rođen je kao Dušan Simić 1938. godine u Beogradu, odakle je emigrirao u Pariz, pa u Sjedinjene Američke Države.

Za svoj poetski opus osvojio je brojne međunarodne nagrade, uključujući i Pulicerovu nagradu, kao i nekoliko srpskih i regionalnih književnih nagrada.

Sa porodicom je otišao u SAD 1953. godine, a prije toga je bio u Parizu godinu dana.

Pjesme je počeo da piše još u srednjoj školi. Na njegove pjesničke početke posebno su uticali američki pjesnici Volt Vitmen, Emili Dikinson, Volas Stivens i drugi.

Danas ga smatraju jednim od najvećih svjetskih pjesnika. Najvažnije zbirke Čarlsa Simića su, između ostalih: "Haronova kosmologija", "Svijet se ne završava" za koju je 1990. dobio Pulicerovu nagradu, "Šetnja sa crnom mačkom", "Vjenčanje u paklu", "Majstor prerušavanja"...

Najznačajnije knjige eseja su "Alhemija sitničarnice", "Metafizičar u mraku", "Gledaj dugo i netremice" i brojne druge.

Od 1999. godine napisao je 175 eseja i pjesama za The New York Review.

Simić je prevodeći Vaska Popu, Ivana Lalića, Milorada Pavića, Radmilu Lazić, Novicu Tadića doprinio popularizaciji srpske književnosti u SAD, podsjeća RTS.

Prevodio je i druge pjesnike iz regiona. Sačinio je i jednu antologiju srpske poezije "Konj ima šest nogu".

Član Američke akademije za umjetnost i književnost postao je 1995. godine.

Čarls Simić je dugo bio profesor na Univerzitetu u Nju Hempširu, gdje je predavao američku književnost i kreativno pisanje.

Od 2020. godine, bio je član Udruženja za kulturu, umjetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Dobitnik je niza velikih književnih nagrada, među kojima su i Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Medalja „Robert Frost“ za životno djelo u poeziji, Nagrada Vilček za umjetnost i humanistiku, Nagrada „Zbignjev Herbert“ i Zlatni vijenac Struških večeri poezije, podsjeća Nova.rs.

Bonus video: