Centrala Štazija postaće mjesto sjećanja i edukacije

Građani DDR su 1990. zauzeli sjedište državne bezbjednosti u Berlinu, da spriječe uništavanje povjerljive dokumentacije koju je tajna policija počela odmah poslije rušenja Berlinskog zida

3507 pregleda 1 komentar(a)
Na istoj lokaciji već su arhiv dokumentacije Štazija, muzej Štazija, Savez udruženja žrtava komunističke diktature i Udruženje Robert Haveman, Foto: Christophe Gateau/dpa
Na istoj lokaciji već su arhiv dokumentacije Štazija, muzej Štazija, Savez udruženja žrtava komunističke diktature i Udruženje Robert Haveman, Foto: Christophe Gateau/dpa

Na mjestu u Berlinu gdje je nekada bilo glavno sjedište bivše ozloglašene istočnonjemačke tajne policije Štazi treba da nastane "jedinstveno mjesto sjećanja i izučavanja," najavila je njemačka državna ministarka za kulturu Klaudija Rot.

Rot je rekla da će njemačka vlada u stvaranju tog "kampusa demokratije" dati veliki doprinos i da je cilj da se stvori mjesto za razgovor o demokratiji.

"Taj prostor za demokratiju treba da prenosi znanje, da nas budi i da afirmiše vrijednost slobode, koju demokratija nosi sa sobom," rekla je Rot poslije posjete arhivi sa dokumentacijom Štazija.

"Suočavanje sa nepravdom koju je nanosila Jedinstvena socijalističke partije Njemačke i poslije 33 godine ostaje zadatak i obaveza," rekla je Rot.

"Suočavanje sa istorijom, razumijevanje represivnih mehanizama, izučavanje dokumenata i prenošenje lekcija za našu demokratiju, za sve to je potrebno jedno centralno mjesto", objasnila je.

Senator za kulturu grada Berlina Klaus Lederer rekao je da vidi potencijal na tom mjestu upravo zbog njegovog "dvostrukog istorijskog značaja, kao mjesta represije i mirne revolucije."

Na istoj lokaciji već su arhiv dokumentacije Štazija, muzej Štazija, Savez udruženja žrtava komunističke diktature i Udruženje Robert Haveman (Havemann), edukativno društvo nazvano po njemačkom komunisti i borcu protiv nacizma. Haveman je kasnije postao jedan od najžešćih kritičara diktature u nekadašnjoj DDR i borac za građanska prava.

Građani DDR su 1990. zauzeli sjedište državne bezbjednosti u Berlinu, da spriječe uništavanje povjerljive dokumentacije koju je tajna policija počela odmah poslije rušenja Berlinskog zida.

Bonus video: