Nominacije za Bafta nagradu: Krvava ratna drama ulazi u istoriju, favorit izvisio

Film u režiji Edvarda Bergera nominovan je u ključnim kategorijama - za najbolje ostvarenje, reditelja, adaptirani scenario, saopšteno je danas u Londonu

4288 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Najviše nominacija za najznačajniju britansku filmsku nagradu Bafta ima njemačko ostvarenje "Na zapadu ništa novo", čak 14. Time se ovaj film izjednačio s ostvarenjem "Kraljev govor" koje je 2011. godine bilo nominovano takođe u 14 kategorija.

Film u režiji Edvarda Bergera nominovan je u ključnim kategorijama - za najbolje ostvarenje, reditelja, adaptirani scenario, saopšteno je danas u Londonu.

Njemačko ostvarenje je tako ispisalo istoriju, s tolikim brojem nominacija, s obzirom da se ne radi o naslovu koji je britanske produkcije.

Bafta
foto: Shutterstock

Osim krvave drame smještene u Prvi svjetski rat najviše nominacija za 76. dodjelu Bafta nagrada koja će biti održana 19. februara u londonskom Rojal festivalu holu, imaju ostvarenja Martina Makdone „Duhovi ostrva“ i „Sve u isto vrijeme“ koje su zajednički potpisali Danijel Kvan i Danijel Šajnert, poznatiji kao Danijels - 10.

Samo jednu manje ima „Elvis“ Baza Lurmana, uključujući onu za najbolji film, dok je u pet kategorija nominovan „Tar“ Toda Filda, a jedna od njih je i za najbolju žensku ulogu koju je ostvarila Kejt Blanšet u ovoj psihološkoj drami. Blanšet je za ovu ulogu već nagrađena Zlatnim globusom. Po četiri nominacije imaju „Betmen“, „Poslije sunca“, „Srećno, Leo Grande“, „Top gan: Maverik“ i „Kit„.

Tačno 44 naslova u trci su za nagrade Bafta, a zanimljivo je da je 14 nominovanih u glumačkim i rediteljskim kategorijma Britanska akademija za filmsku umjetnost prvi put priznala na ovaj način. To su: Ana de Armas (za „Blond“), Anđela Baset („Crni panter: Vakanda zauvek“), Ostin Batler („Elvis“), Kolin Farel („Duhovi ostrva“), Brendan Frejzer („Kit“), Pol Meskal („Poslije sunca“) i Ke Huj Kvan („Sve u isto vrijeme“).

Batler, Frejzer, Farel i Meskal nominovani su za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i Bil Naj za rolu u ostvarenju „Livin“.

U kategoriji za najboljeg reditelja čak četvoro od šest nominovanih prvi put su u odabranom društvu i to: Đina Prins-Bajtvud („The Woman King“), Tod Fild („Tár“), Danijel Kvan i Danijel Šajnert („Sve u isto vrijeme“) i Edvard Berger („Na zapadu ništa novo“). Osim njih, tu su i Martin Makdona („Duhovi ostrva„) i Park Čan Vuk („Decision to Leave“).

Kada su filmski studiji u pitanju, ubjedljivo najviše nominacija dobio je Netfliks - čak 21, a zanimljivo je da je nedavni laureat Zlatnog globusa za najbolji film „Fabelmanovi“ favorizovanog Stivena Spilberga dobio samo jednu jedinu nominaciju - za najbolji originalni scenario. Osim Splibergovog, nominovani za najbolji scenario su i „Duhovi ostrva“ Mekdone, „Tar“ Toda Filda, „Trougao tuge“ laureata Zlatne palme Rubena Ostlunda i „Sve u isto vrijeme“ Danijelsa.

Španska glumica Ana de Armas, koju su na nedavnim ceremonijama uglavnom zaobilazili, nominovana je za najbolju žensku ulogu, za rolu Merilin Monro u filmu „Blond“, što je i jedina nominacija za ostvarenje Endrjua Dominika, dok je Brendan Frejzer, nedavni laureat na dodjeli „Critics Choice“, opet nominovan za najbolju mušku rolu za film „Kit“.

Američka glumica Vajola Dejvis je za rolu u ostvarenju „The Woman King“ dobila četvrtu nominaciju za Bafta nagradu u karijeri, dok je debitantkinja Daniel Dedvajler u trci zbog role u filmu „Till“, a Mišel Jeo za „Sve u isto vrijeme“. Osim njih, za Baftu za najbolju žensku ulogu takmičiće se i Kejt Blanšet („Tar“) i Ema Tompson za sjajnu rolu u filmu „Srećno, Leo Grande“.

Ceremoniju 19. februara u Rojal festival holu u Londonu vodiće britanski glumac Ričard Grant, a cio spisak nominovanih dostupan je na zvaničnom sajtu Britanske akademije.

Bonus video: