Sjećanjem ukazuje na budućnost: Ćetković zaključio 2022. izložbom u Puli

Crnogorski slikar Dalibor Dado Ćetković inspiraciju nakon boravka u Istri, dobre i snažne utiske, brojne ideje i podsticaj za budući rad prenosi i u tekuću godinu, prije svega otvorenog srca, kaže za “Vijesti”

5014 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa izložbe, Foto: Privatna arhiva

Gdje god da ode crnogorski akademski slikar Dalibor Dado Ćetković, mora nešto uraditi, kaže.

To smatra darom, darom putovanja i talenta, a dodaje i da ne mari mnogo za ishode, jer mu nijesu bitni koliko sreća koju osjeti tokom stvaranja.

I dok je putovanje kroz 2022. godinu za njim, ono što ju je na samom kraju učinilo još ljepšim u ciklusu ovog umjetnika jeste samostalna izložba slika malog formata koju je realizovao u pulskoj Areni, a nazvao simbolično “Arena”. Svojim prepoznatljivim apstraktnim rukopisom u tehnici ulje i akrilik na platnu, prikazao je motive vezane za Pulu, skoro pa antičko/mitsko mjesto koje se savršeno uklapa u njegove domene inspiracije, filozofske, nadrealne, istorijske, mistične, zabilježene...

”Na izložbi sam predstavio 20 novih slika na platnu malih dimenzija i minijatura, a koje su nastale i tokom mog boravka u Istri tokom decembra. I ove slike pripadaju mom velikom ciklusu slika ‘Antares’, samo su motivi na platnima uglavnom vezani za Pulu. Svakako, dominira upravo arena, prožeta događajima koji su se u njoj dešavali, bilo tokom istorije ili danas”, kazao je Ćetković.

Dalibor Dado Ćetković izložba Pula
foto: Privatna arhiva

Osvrt na ovu izložbu i Ćetkovićeve radove napisala je istoričarka i teoretičarka umjetnosti Jovana Maraš koja je primijetila da njegove slike opisuju život svakodnevice, prožimajući nesvakidašnje motive kroz jarke boje, aludirajući na more, na čistinu i dom.

”To nisu samo gradovi kraj obale mora, već osjećanja koja hitrim potezima četkice oslikavaju koloritne doživljaje naspram plavog mora, onoga što čovjeka najviše sačinjava, u čemu se i odlaskom uvijek sudbinski vraća. Kroz djela se može prepoznati motiv Arene, pa i mnogih pogleda na istu, prožimajući faze u stvaranju prikazanih djela. Kroz neka od njih, može se upravo prepoznati tok od realizma, preko nadrealizma do apstrakcije kroz data tijela u ovom formatu. Tako od umirujućeg realizma prolazimo kroz razne faze sve do nadrealizma i apstrakcije dok crvenom bojom, ostavlja snažan trag kao pečat koji zaranja u duboku spoznaju čovjekova postojanja”, istakla je ona tom prilikom.

Ćetković je kazao da mu pričinjava veliku čast prilika da uopšte realizuje izložbu slika u Areni u Puli, pa u skladu sa tim, inspiracije nije falilo.

”Inspiracije imam na pretek, pa me neće čuditi i da po nastavim da stvaram nova djela u kojima bi se mogla naslutiti neobična figurativna priča naše istorije umrežena sa mojim futurističkim vizijama. Pula je grad kulture i tu ne mogu ništa posebno dodati”, istakao je on i dodao da je izuzetno zadovoljan i posjetom.

”Veoma sam zadovoljan posjetom moje izložbe jer svi koji su bili prisuti, turisti iz svih krajeva svijeta, domaći i svi drugi prolaznici koji su imali priliku da vide, mogu slobodno reći da su i oni oduševljeni, a ja njihovim interesovanjem, upoznavanjem i lijepim razgovorima. Drago mi je da su neke moje slike već otišle tamo gdje očigledno i treba da budu”, rekao je umjetnik.

Maraš dodaje i da u očima posmatrača i gledajući gradu u oči, Ćetković sam postaje stanovnik tog mjesta, utapajući se u masu na Areni, kao da je oduvijek tu bio i postojao.

”Sjećanjem ukazuje na budućnost, na sve ono što polazi od stvarnosti, putujući naprijed. Posmatrač, gledajući ova djela, uočava suštinu stvarnosti i onoga što se nalazi ispred njega. U nekima od djela, raspoznaju se figuracije i spoznajom jedne u drugim streme ka suštinskom razaznavanju života, dok nas konkretne figure na platnu uvode, uvlače u tok svijesti. Brzim pokretima Ćetković pravi jak kontrast, ostavljajući utisak na posmatrača kao dijalog između plavog doma i narandžaste boje, kao sinonim terakote, zemlje iz koje smo potekli. Brzina pokreta utiče ne samo na tok i pravac slike, već i na bujicu osjećanja recipijenta, gdje u svakom pogledu on ostaje u začudnosti prolaznosti života koji može iskusiti godinama unaprijed, razmišljajući i posmatrajući realistične prikaze Arene, obale Istre, grada Pule”, istakla je Maraš.

Ona je zaključila da svojim stvaralaštvom Ćetković kao slasnik sa obale ukazuje na današnje društvo propagirajući priču o vječnom gradu i vječnim ljudima (posmatračima) u njemu.

”A kombinacijom izraza i tematike na nekim od djela izdvaja se kao autor i prepušta nam da sami nađemo ishod koji ostavlja njegov prepoznatljiv rukopis, prenoseći snažnu poruku koju ova djela nose”, zaključila je Maraš.

Pored brojnih drugih predstavljanja, za Ćetkovića je baš ova izložba vrhunac prethodne godine.

”Protekla, 2022. godina, kao i prethodne dvije, za mene su bile od posebnog značaja. Uspio sam realizovati skoro sve ideje, a valja nešto ostaviti i za nastupajuće godine, pa se osjećam potpuno ispunjeno i zaista sam zadovoljan konačnim ishodom. Mogu navesti za mene značajne samostalne izložbe u Portonovom, rizortu One&Only i ovu nesvakidašnju izložbu u Areni u Puli. Učestvovao sam na likovnim kolonijama i imao više od deset kolektivnih izložbi, dobio dvije nagrade (Leonardo Da Vinči u Firenci i Merit Prize Award za izložbu 5thAbstract u Los Anđelesu)”, nabraja on i ističe da nastavlja svoj put.

”Otvorenog srca i iskren, prema sebi prvenstveno, to je prava stvar, a vjerujem da bi svi na takav način mogli učiniti svijet boljim”, zaključuje Ćetković.

Bonus video: