Ninova nagrada Danici Vukićević

Književnica je nagrađena za roman “Unutrašnje more”, u izdanju kuće Nojzac

1350 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NIN
Foto: NIN

Književnica Danica Vukićević dobila je Ninovu nagradu kritike za najbolji roman 2022. godine - za “Unutrašnje more”, u izdanju kuće Nojzac, saopštio je danas žiri za dodjelu tog pretižnog književnog priznanja.

Danica Vukićević dobila je glasove troje članova žirija, dok su po jedan glas dobili Uglješa Šajtinac i Milan Tripković.

Članovi NIN-ovog žirija kritike Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović glasali su za roman Danice Vukićević, Teofil Pančić (predsjednik žirija) za Tripkovićev roman “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” (Booka), dok je Marija Nenezić bila za roman "Koljka i Sašenjka" (Arhipelag) Uglješe Šajtinca, koji je i 2011. bio u najužem izboru knjigom “Sasvim skromni darovi”.

Ninova nagrada
foto: NIN

Nagrađeni roman, kako je istakao žiri, formalno je inventivan, preispituje probleme egzistencije od privatne do društveno-politicke ravni, od materijalnosti svakodnevice do ključnih unutrašnjih drama pojedinaca u savremenom svijetu. "Jezičkom suptilnošću i silovitošću, Danica Vukićević transformiše fragmentarni način pisanja u cjelovitu romanesknu sliku svijeta", istakao je žiri.

U najužem izboru za Ninovu nagradu za 2022. godinu bio je i roman “Papir sa vodenim znakom” (Laguna) Gorana Petrovića, ranijeg dobitnika NIN-ove nagrade, koji je nedavno za "Papir" dobio nagradu “Beogradski pobednik” Biblioteke grada Beograda za 2022. Žiri je u najuži izbor uvrstio bio i romane “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” (Booka) Mirjane Drljević i roman “Klara, Klarisa” (Bulevar books) Marijane Čanak.

Najuži izbor sačinjen je od 13 romana u užem izboru, među kojima su bile i knjige ranijih laureata Slobodana Tišme (nagrađen 2011) “Astal tiš riba friš. Život pesnika - Political nigredo” (Nojzac) i Bore Ćosića (1969) “Bergotova udovica” (LOM).

U širem izboru bio je 31 roman, odabran od ukupno 177 primljenih na konkurs.

Bonus video: