Mladi Romi o položaju i tretmanu Roma

Predstava “Romano Dikhlo” biće izvedena sjutra u Podgorici, u 18 časova u Dodestu

3276 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Printscreen YouTube
Scena iz predstave, Foto: Printscreen YouTube

Pozorišna predstava “Romano Dikhlo”, ili kako je ranije najavljivana “Vodič u 26 slika za uspješnu diskriminaciju, segregaciju i ponižavanje Roma”, biće izvedena sjutra u Podgorici, u sali Dodest Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” u 18 časova.

foto: Promo

Uloge u ovoj satiričnoj predstavi o položaju Roma u Crnoj Gori tumače mladi iz romske zajednice: Selma Drini, Violeta Hajrizaj, Jasmina Beriša, Majda Malješaj, Sebastijan Bajra i Erdi Beriša. Komad je i nastao po idejama glumačkog ansambla i vođen je njihovim vizijama, kao pripadnika romske populacije, uz elemente istinitih događaja iz njihovih života.

Ansambl originalno, iskustveno i atraktivno, ali i sa tjeskobom, bez konkretne dramske radnje, prikazuje tretman Roma u (crnogorskom) društvu, sa namjerom da većinsku populaciju u Crnoj Gori suoče sa uvriježenim načinima percepcije romske zajednice. Ansambl je oformljen specijalno ovim povodom i prvi put se sastaje na pozornici, što njihov izraz i glas čini autentičnim, a predstavu važnom i inspirativnom.

Scena iz predstave
Scena iz predstavefoto: Printscreen YouTube

Režiju i dramaturgiju potpisuju Zoran Rakočević i Milo Bešović, a u produkciji nevladine organizacije “Savez za djecu i mlade - KUĆA”. Predstava je nastala u okviru projekta “Postojim i ja!”, koji je dobio podršku na konkursu “Afirmacija građanskog društva i promovisanje različitosti” Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: