Veče književnika Ivana Negrišorca u okviru tribine „Svobodijada“

Tribina počinje u 19 časova, u sali JU „Zahumlje“

1457 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Večeras će se nikšićkoj publici, kao gost tribine „Svobodijada“, predstaviti književnik Ivan Negrišorac iz Novog Sada. Tribina počinje u 19 časova, u sali JU „Zahumlje“, a uz besjedu i poeziju koju će govoriti Negrišorac, muzički dio večeri upotpuniće Crkveni hor „Prepodobna Mati Angelina“, kojim rukovodi profesorica Ana Bojić, dok će voditeljka programa biti književnica Milica Bakrač, urednica „Svobodijade“.

Ivan Negrišorac na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu radi kao redovni profesor Teorije književnosti i Kreativnog pisanja poezije. Završio je književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a magistrirao i doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Radio je kao lektor za srpski jezik na Mičigenskom univerzitetu u En Arboru, kao dramaturg u Dramskom programu Radio Novog Sada, te kao asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu. Bio je sekretar Matice srpske, glavni i odgovorni urednik Letopisa Matice srpske, a sada je predsjednik Uređivačkog odbora Srpske enciklopedije i predsjednik Matice srpske.

Objavio je veliki broj knjiga pjesama za koje je dobio brojne nagrade, a autor je romana „Anđeli umiru“, kao i radio i pozorišnih drama. Potpisuje i veći broj kritičkih studija

Bio je član uredništva ili glavni urednik u časopisima Književni bilten / To jest, Pismo, Sv. Dunav, Rad Matice srpske, Letopisa Matice srpske i Literary Links of Matica srpska. Priredio je fototipsko izdanje Letopis Matice srpske: Objavljenije i Prva častica (2023).

Dobitnik je brojnih nagrada, povelja, ordena i priznanja. Za sveukupni rad na širenju kulture, obrazovanja i nauke nagrađen je Vukovom nagradom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (2014), kao i najvišom nagradom „Mihajlo Pupin“ (2020) koju dodeljuje Autonomna Pokrajina Vojvodina.

Pjesme su mu prevođene na engleski, ruski, njemački, francuski, mađarski, rumunski, slovenački, slovački, rusinski, makedonski, češki, grčki, turski, kineski jezik. Član je Društva književnika Vojvodine, Društva novosadskih književnika i počasni član Društva slovačkih pisaca u Bratislavi.

Bonus video: