"Athanatik" zaplovio besmrtnim vodama fantastike

Minule sedmice iz štampe je izašao prvi broj časopisa koji je ne samo vizuelnim izgledom, već i nazivom, izazvao pažnju čitalaca

2140 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Marijana Terić je prvi doktor iz oblasti fantastičke književnosti u Crnoj Gori, pa je nekako bio i logičan slijed događaja da upravo ona pokrene “Athanatik”, prvi časopis za fantastiku u književnosti i umjetnosti u Crnoj Gori.

Minule sedmice iz štampe je izašao prvi broj (dvobroj) časopisa koji je ne samo vizuelnim izgledom, već i nazivom, izazvao pažnju čitalaca.

”Riječ je o istorijskom broju časopisa čiji naslov označava besmrtnost. Budući da ovakvih publikacija nema mnogo na Balkanu, a u cijeloj Evropi su veoma rijetke i neodovoljno poznate, crnogorska književnost i kultura, prvi put u svojoj istoriji, dobija glasilo veoma privlačne zamisli koje nastoji postati centrom koji će privlačiti pažnju mnogobrojnih stvaralaca iz zemalja južnoslovenskog govornog područja, a vremenom i šire”, zapisala je u uvodnoj riječi glavna i odgovorna urednica časopisa, Marijana Terić.

”Athanatik” će izlaziti dva puta godišnje, a redakciju čine eminentni autori i teoretičari fantastike: prof. dr Budimir Aleksić (Nikšić), Adnadin Jašarević (Zenica), prof. emeritus dr Sava Damjanov (Novi Sad), prof. dr Vlada Urošević (Skoplje), prof. dr Lidija Kapuševska-Drakulevska (Skoplje), prof. dr Zoran Živković (Beograd), prof. dr Pavao Pavličić (Zagreb), akademik Goran Tribuson (Zagreb) i dr hab. Dejan Ajdačić (Gdanjsk).

”Osim duhovnog okupljanja pisaca koji njeguju različite oblike fantastike, časopis predstavlja značajan doprinos teorijskom promišljanju žanra, ali i doprinos međunarodnoj afirmaciji crnogorske književnosti i umjetnosti iz oblasti ovog veoma značajnog fenomena u svijetu. Crnogorska fantastika jeste fenomen koji zavređuje identifikaciju na mapi svjetske književnosti (Adnadin Jašarević), tako da je krajnje vrijeme da i naša fantastička književnost i umjetnost postanu dio južnoslovenske i evropske kompozicije”, zapisala je Terićeva.

Marijana Terić
Marijana Terićfoto: Privatna arhiva

Časopis je sastavljen iz više segmenata: Proza, Iz ugla nauke i kritike, Prevodi, Intervjui, Likovna umjetnost, Strip, Filmske kritike i In memoriam, a prostor su, pored istaknutih jugoslovenskih stvaralaca fantastičke literature koji su ostvarili veliku uspjeh u Evropi, dobili i mladi talentovani umjetnici. Svoje mjesto u “Athanatik” u našla su “najznačajnija domaća, regionalna i svjetska ostvarenja na polju fantazija, horora, naučne i epske fantastike” pa će čitaoci imati priliku da se upoznaju sa fantastičkom literaturom, kao i sa dostignućima fantastike u stripu i filmskoj industriji.

”Imajući u vidu da su djela fantastičke literature složenog narativnog svijeta, često bizarna, tajanstvena, a nerijetko hermetična, kao takva ona mogu biti manje prijemčiva dijelu čitalačke populacije kojoj ovaj žanr nije dovoljno blizak. Ipak, vjerujemo da će tematska raznovrsnost časopisa okupiti znatiželjne čitaoce da za početak zavire u svijet fantastičke proze i umjetnosti. U tom kontekstu, časopis je omogućio publikovanje tekstova koji se graniče s pojmom fantastike, radove koji sadrže bajkovni segment narodnog stvaralaštva, prelazne oblike od narodnih legendi ka individualnim umjetničkim ostvarenjima, manje poznata djela fantastike iz drugih književnosti, kao i djela od kulturno-istorijskog značaja za našu zemlju poput ‘Legende o Vladimiru’ koja otvara stranice ‘Athanatika’”, navela je Terićeva.

Izdavač časopisa, koji je finansijski potpomognut od strane Ministarstva kulture i medija je “Ouroboros”, a za naslovnicu je bio zadužen grafički dizajner Ivan Cakić.

foto: Privatna arhiva

”Pokretanje prvog časopisa fantastike u našoj zemlji otvara brojne mogućnosti čitaocima da kroz interkulturalni dijalog prate savremene evropske i svjetske tokove, putuju u daleka prostranstva i kosmičke prostore i udalje se od realnosti koja ih okružuje... Crna Gora prvi put dobija ključeve podzemnih dvorana fantastike na čijim se vratima nalazi neuništivi zmaj koji će je štititi od demonskih i avetinjskih pojava, savladati sve prepreke i podići nas do zvijezda, odakle ćemo posmatrati svijet satkan od snova”, poručila je glavna i odgovorna urednica časopisa.

Čini se da na ovim prostorima upravo to i treba - svijet satkan od snova, dalek od ne baš maštovite realnosti. Upravo to i nudi “Athanatik”.

Bonus video: