Salman Ruždi ima novi roman i uspješno se oporavlja

U „Pobjedničkom gradu“, novom romanu Salmana Ruždija, pjesnikinja i nadareni pripovedač, stvara novu civilizaciju čistom snagom svoje mašte

14906 pregleda 3 komentar(a)
Ruždi, Foto: Shutterstock
Ruždi, Foto: Shutterstock

Skoro šest meseci nakon što je brutalno napadnut, pisac Salman Ruždi se oporavlja i objavio je novi roman.

U „Pobjedničkom gradu“ (Victory City), novom romanu Salmana Ruždija, pjesnikinja i nadareni pripovedač, stvara novu civilizaciju čistom snagom svoje mašte. Blagoslovena od strane boginje, ona živi skoro 240 godina, dovoljno dugo da bude svjedok uspona i pada svog carstva u južnoj Indiji, ali njeno trajno nasljeđe je epska pjesma, piše „Njujork tajms“.

„Ostaje samo ovaj grad riječi“, piše pjesnikinja Pampa Kampana na kraju svog epa, koji zakopava u ćup kao poruku budućim generacijama. „Riječi su jedini pobjednici.“

Uokviren kao tekst ponovo otkrivenog srednjovekovnog sanskritskog epa, „Pobjednički grad“ govori o stvaranju mitova, pripovijedanju priča i trajnoj moći jezika, prenosi Nova.rs.

To je takođe trijumfalni povratak na književnu scenu za Ruždija, koji je mjesecima bio povučen iz javnog života, oporavljajući se od brutalnog ubadanja nožem dok je bio na sceni tokom književne večeri u Njujorku prošle godine.

Napad na Ruždija potresao je književni svijet. Decenijama je Ruždi bio poštovan ne samo kao romanopisac, već i kao ikona slobode govora koja se suočila sa prijetnjama smrću zbog svog romana „Satanski stihovi“, ali je nastavio da piše i govori protiv netolerancije. Nakon što je prošlog ljeta napadnut, kolege pisci i kulturne ličnosti izrazili su ogorčenje i okupili se na bdenjima u njegovu čast, iznoseći lične priče o njemu i čitajući odlomke iz njegovih romana, piše Nova.rs.

Sada, sa izlaskom „Pobjednički grad“, pisci se ponovo okupljaju oko Ruždija da bi slavili njegovo djelo. Mnogi to vide kao trenutak da proslave Ruždijevu bujnu i razigranu maštu, da se pažnja vrati na njegovu fikciju i da uživaju u činjenici da je Ruždi ovdje da prisustvuje prijemu njegovog romana. Neki kažu da je sveobuhvatna poruka knjige – da će priče nadživjeti političke sukobe, ratove, kolaps imperija i civilizacija – poprimila pojačan odjek u svjetlu onoga što je Ruždi preživio.

„On govori nešto prilično duboko u ‘Pobjedničkom gradu“, rekao je romanopisac Kolum Meken, Ruždijev prijatelj. „On kaže: ’Nikada nećete oduzeti fundamentalni čin pripovijedanja od ljudi.‘ Suočen sa opasnošću, čak i pred smrću, uspijeva da kaže da je pripovijedanje jedna valuta koju svi imamo.“

Ruždi je isporučio „Pobjednički grad“ svom izdavaču, Random House, u decembru 2021. godine, a izdavačka kuća je najavila izdanje u ljeto 2022, ne mnogo prije nego što je Ruždi napadnut. Tokom oporavka, on je željno iščekivao odgovore na roman, rekao je Meken. Kada je Meken poslao mejl Ruždiju i zatražio Ruždijevu dozvolu da pročita odlomke iz „Grada pobjede” na događaju održanom u decembru u “Centru za fikciju” u Bruklinu, Ruždi je bio oduševljen, rekao je Meken.

„Postoji neka vrsta žestine duha“, rekao je Meken, Ruždijevo „koristiću ovo moćno oružje jezika, i ono je jače od bilo čega što možete da bacite na mene.“

Ruždi nije bio dostupan za komentar, rekao je njegov izdavač. Prijatelji i kolege pisci izveštavaju da njegov oporavak napreduje; održava kontakte, počeo je da planira nove projekte i zabavan je i brz kao i uvijek.

„Izuzetno je otporan“, rekao je romanopisac Hari Kunzru, koji je rekao da je nedavno posjetio Ruždija i da je bio oduševljen što ga je našao dobrog raspoloženja i pričao o svom radu. „On je još uvijek Salman kakav je bio. Izgubio je oko i još se oporavlja od nekih drugih povreda, ali to ga nije dotuklo.”

Kunzru je rekao da se nada da će „Pobjednički grad“ ponovo skrenuti pažnju na Ruždijevu fikciju i poslužiti kao podsjetnik da je on prije svega romanopisac, više nego zagovornik slobode govora ili žrtva zlonamjernog napada.

„Ovo je radosna predimenzionirana knjiga, ekstravagantna knjiga, koja mu pokazuje da izražava svoje pune sposobnosti i koristi svu svoju kreativnu moć“, rekao je on. „To bi trebalo da nas podsjeti da je on romanopisac i pripovjedač više nego politički simbol".

Ruždi je dugo bio jedan od najslavnijih svjetskih pisaca. Objavio je 14 prethodnih romana, često fantastičnih djela koja spajaju istoriju i politiku sa elementima magičnog realizma. Rođen u Mumbaju (tadašnjem Bombaju) 1947. godine, objavio je svoj prvi roman „Grimus“, naučnofantastičnu priču koju je nazvao „baš opskurnom“, 1975. godine. 1981. objavio je „Djeca ponoći“, magičnu realističku bajku smještena u Indiju neposredno poslije podjele zemlje i promjene granica, koja je osvojila Bukerovu nagradu i pokrenula njegovu karijeru.

Sedam godina kasnije, njegov život se preokrenuo kada je objavio „Satanske stihove“, roman koji je uključivao izmišljeni prikaz života proroka Muhameda, sa prikazima koje su neki muslimani smatrali bogohuljenjem. Ubrzo nakon toga, ajatolah Ruholah Homeini, vrhovni vođa Irana, izdao je saopštenje u kojem poziva na Ruždijevu smrt, stavljajući nagradu od 2,5 miliona dolara za njegovu glavu i pozivajući muslimane da ga traže i ubiju. Ruždi se skrivao skoro deceniju, o čemu priča u svojim memoarima „Džozef Anton“.

Neki od Ruždijevih prijatelja žalili su se da je Ruždi, koji je društven i ekstrovertan i uživa da bude u centru pažnje, bio primoran na izolaciju u trenutku kada bi trebalo da uživa u promociji svoje knjige, piše Nova.rs.

Margaret Atvud, koja je uz Vagnera i autora Nila Gejmana učestvovala na panelu o „Pobjedničkom gradu“, rekla je da osjeća obavezu da govori o Ruždijevom najnovijem radu, s obzirom da on nije bio u poziciji da se javno pojavi.”

„Morate, takoreći, osujetiti pokušaj da se on isključi“, rekla je Atvud.

„Prošao je kroz toliko toga, skrivajući se svih tih godina, osjećajući da je pod prijetnjom smrću“, dodala je ona. „On je, prije svega, pripovjedač.“

Bonus video: