”Od riječi do knjige” u Akademiji znanja

Knjiga prikaza, eseja i ogleda Jovanke Vukanović biće promovisana u Budvi

1589 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Biblioteka Budva
Foto: Biblioteka Budva

Promocija knjige prikaza, eseja i ogleda “Od riječi do knjige” istaknute pjesnikinje i književne kritičarke Jovanke Vukanović biće održana u petak 3. februara, u 19 časova, u holu Akademije znanja u organizaciji Narodne biblioteke Budve.

Na promociji će pored autorke govoriti pjesnikinja i izdavač Sonja Živaljevići i mr Gorčin (Slađan) Blagojević.

Knjiga obuhvata više od 50 kritičkih tekstova Jovanke Vukanović i zapažanja o relevantnim stvaraocima iz crnogorske, srpske, hrvatske i bosansko-hercegovačke književnosti.

Vukanović
Vukanovićfoto: Privatna arhiva

Jovanka Vukanović je rođena 1948. u Plavnu kod Knina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru - Odsjek za francuski jezik i jugoslovenske književnosti. Do sada je objavila pet zbirki pjesama (“Prostorne vertikale” 1974, “Ko te za kuću pita” 1979, “Pogrešno tretirani slučajevi” 1989, “Otići” 2012. i “Prolaznici” 2019) kao i dvije knjige eseja i prikaza (“Vrijeme stiha”1982. i “Naslovi” 2008), te i prvu antologiju u kojoj su sabrane pjesnikinje objavljenu 2017. godine pod nazivom “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015”. Živi u Podgorici.

U uvodnoj noti, svojevrsnom kratkom predgovoru, autorka ističe: “Bez sumnje, u Crnoj Gori stasava generacija pisaca koji će, sudeći prema onome što su nagovijestili, a jedan broj se i ozbiljno stvaralački potvrdio, zavrijediti konzistentniji i cjelovitiji prilaz književne kritike. Kriterijumi kojima sam se rukovodila pri odabiru autora, odnosno njihovih djela, bio je prvenstveno kvalitet, bilo da je upućivao na dosljedni nastavak tradicijskih provjerenih vrijednosti ili je, pak, iskazivao određene inovacije u poetici i filozofiji dotičnih autora”.

Bonus video: