Žilijet Binoš dobiće počasnu Goju

Nagrada španske Akademije filmskih umjetnosti za njen "izuzetan doprinos" kinematografiji franuskoj glumici biće uručena 11. februara

1311 pregleda 0 komentar(a)
Žilijet Binoš na Berlinalu 2019. godine, Foto: Shutterstock.com
Žilijet Binoš na Berlinalu 2019. godine, Foto: Shutterstock.com

Poznata francuska glumica Žilijet Binoš dobiće 11. februara počasnu Goju, nagradu španske Akademije filmskih umjetnosti za njen "izuzetan doprinos" kinematografiji.

Glumica (58) koja je 1996. godine dobila prestižnog Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Engleski pacijent" reditelja Entonija Mingele, nesporno je doprinijela evropskoj kinematografiji, saopštila je španska akademija.

Žilijet Binoš će na ceremoniji dodjele Goje 11. februara u Sevilji dobiti Međunarodnu Goju, posebnu nagradu ustanovljenu prije dvije godine.

Tu Goju je prošle godine dobila australijska glumica Kejt Blanšet.

Francuska glumica je tokom 40 godina karijere sarađivala sa velikim rediteljima kao što su Žan-Lik Godar, Luj Mal, Mikael Haneke i Kšištof Kišlovski.

Žilijet Binoš je dobitnica brojnih nagrada, među kojima su francuski Cezar i britanska BAFTA. Dobijala je nagrade na čuvenim evropskim festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Glumica je prošle godine nagrađena na španskom filmskom festivalu u San Sebastijanu.

Nagrada Goja španske Akademije filmske umjetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Fransiska Goje. Nagrada je prvi put dodijeljena 1987. godine.

Bonus video: