Izložba fotografija Damira Murseljevića

Postavka “Analogue Troublebath” biće otvorena večeras u Podgorici

1590 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Damir Murseljević
Foto: Damir Murseljević

Izložba fotografija “Analogue Troublebath” Damira Murseljevića biće otvorena večeras u Podgorici, u izložbenom prostoru hotela Cue u 19 časova.

Poznat po svom jedinstvenom izrazu koji odlikuje takozvana tehnika preklapanja kadrova, njegova djela posmatraču pružaju splet trenutaka, pojava, mjesta i likova zabilježenih na jednoj fotografskoj rolni filma, a iza kojih se lako može naslutiti čitava priča, odnosno film, u zavisnosti od onoga za čime tragaju oko, um i srce onoga ko ih gleda. Tako će biti i na predstojećoj njegovoj samostalnoj postavci.

Murseljević ne samo posmatraču, već i fotografiji daje potpuno drugačiju konotaciju, s obzirom na to da preplitanjem naizgled poznatih lica i pejzaža razbija okvire vremena, prostora i crta lica, čineći ih univerzalnima, iako su mnoge od njegovih fotografija prilično intimne, lične i bliske.

Damir Murseljević
foto: Privatna arhiva

Govoreći o fotografiji kao umjetnosti, ali i mediju izražavanja, Murseljević je istakao da se, kao i sve drugo, različito doživljava, od čovjeka do čovjeka. I upravo u tome je ključni razlog njegovog interesovanja, u ličnom pečatu, potrebi da na vizuelan način predstavim kako sam on gleda ili vidi prirodu i ljude oko sebe.

”A sve je počelo s filmskom umjetnošću, kao najkompleksnijom formom umjetničkog izraza, koja ima tu nevjerovatnu sposobnost spajanja različitih umjetničkih formi u jedno - tekst, glumu, scenografiju, kostime, fotografiju, muziku… A onda sasvim sam slučajno došao u posjed jednog PENTAX-a K1000… Umjesto pokretnim okrenuo sam se ‘(ne)pokretnim slikama’ i tako pronašao u fotografiji svoj primarni izraz. Fotografija je ta koja ti daje mogućnost specifičnog pogleda na svijet oko tebe: taj jedan jedini trenutak, 250. ili koji dio sekunde, što pokušavaš da uhvatiš - zauvijek”, zapisao je Murseljević o svom radu.

Postavka će biti otvorena do kraja mjeseca.

Bonus video: