Izložba o razvoju dramske umjetnosti u Crnoj Gori

Postavka "Crnogorska pozorišna povijest" autorke Slavojke Marojević otvorena je u ponedjeljak veče u Podgorici, u KIC-u "Budo Tomović", kao dio pratećeg programa Makada

4208 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: KIC Budo Tomović
Sa otvaranja izložbe, Foto: KIC Budo Tomović

Kao dio pratećeg programa osmog izdanja Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja MAKADO u ponedjeljak veče otvorena je i izložba “Crnogorska pozorišna povijest’’, čija je autorka urednica izdavačke djelatnosti Nikšićkog pozorišta Slavojka Marojević.

Ona je istakla da je ponosna što je KIC “Budo Tomović” prepoznao značaj ovog projekta i uvrstio ga u program istaknute manifestacije. Na panoima izloženim u holu KIC-a posjetioci mogu steći uvid u pokretanje i razvoj pozorišne umjetnosti, a svaki od panoa posvećen je različitim teatarskim institucijama, podijeljenih po gradovima. Centralno mjesto, pak, zauzima pano posvećen razvojnom putu Crnogorskog narodnog pozorišta.

Detalj sa izložbe
Detalj sa izložbefoto: KIC Budo Tomović

Marojević je podsjetila da je ideja o realizaciji izložbe začeta u Podgorici, a da je karakter postavke narativno-ilustrativni i govori o razvoju dramske umjetnosti u Crnoj Gori kroz vjekove.

”Osnov izložbe čine bogata dokumentarna i naučna građa, ali i teatrološke studije i istraživanja... Cilj je bio povezati i uspostaviti međuinstitucionalnu saradnju sa drugim pozorištima koji u svojoj produkciji imaju dramsko stvaralaštvo, ali i da ova bogata građa približi publici dramsku umjetnost i njen značaj za crnogorsko društvo”, istakla je ona.

Novinar Vanja Kovačević kazao je da izložba i hronološki i fenomenološki prati razvoj teatra i teatarskog čina, ukazajući na njegovu vrijednost. On je na otvaranju ukazao na različite uloge teatra, ali i na to da je njegova suština da opomene i, ponekad na umjetnički način podvikne i opomene kakvi smo, te kakvi ne bismo smjeli postati.

Sa izložbe
Sa izložbefoto: KIC Budo Tomović

”Na fotografijama ove izložbe su umjetničke, pozorišne priče od juga do sjevera, podsjećajući da bi život bez umjetnosti, posebno bez teatra, bio teško moguć”, rekao je on.

Marojević je iskazala zahvalnost kolegama iz kulturnih centara, pozorišta, zavičajnih muzeja, ali i teatrolozima i dramskim umjetnicima koji su dali svoj doprinos u pripremi projekta.

Crnogorska pozorišna povijest, Slavojka Marojević
foto: KIC Budo Tomović

Ističući značaj izložbe kao ploda saradnje podgoričkog KIC-a i Nikšićkog pozorišta, producent festivala Makado, Zoran Šoškić u ime domaćina je podsjetio da svi zainteresovani mogu pogledati postavku do 13. februara, kada se i zvanično završava ovogodišnje izdanje Makada.

Bonus video: