Ivana Živić laureat 56. Hercegnovskog zimskog salona

Jedna od najznačajnijih likovnih manifestacija biće otvorena večeras u 18 časova, u galeriji “Josip Bepo Benković”, kada će najboljima biti uručene nagrade.

Postavka obuhvata djela 34 autora iz zemlje i inostranstva, u selekciji akademskog slikara Gorana Ćetkovića, na temu “Od figurativnog do apstraktnog”

2979 pregleda 0 komentar(a)
Prvonagrađeni "Tišina", Foto: Privatna arhiva
Prvonagrađeni "Tišina", Foto: Privatna arhiva

Umjetnica iz Srbije Ivana Živić dobitnica je prve nagrade ovogodišnjeg Hercegnovskog zimskog salona, koji će biti otvoren večeras u galeriji “Josip Bepo Benković” u 18 časova.

Njen rad "Tišina" izdvojio se među djelima 34 autora koje je ove godine selektovao akademski slikar Goran Ćetković, a na temu "Od figurativnog do apstraktnog".

foto: Promo

Druga nagrada pripala je Petru Hranuelliju iz Hrvatske za skulpturu “Anđeo stiže“, a treću ravnopravno dijele crnogorski umjetnici Marko Petrović Njegoš za rad “Geja” i Milija Stojanović za skulpturu “Prtljag II”. Nagrade će biti uručene večeras, na ceremoniji otvaranja.

Jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih likovnih manifestacija u Crnoj Gori ove godine okuplja autore iz Crne Gore, regiona i inostranstva, pa će posjetioci galerije u Herceg Novom imati uvid u radove značajnih crnogorskih umjetnika, ali i onih koji dolaze iz Zagreba, Beograda, Sarajeva, Berlina Njujorka...

Rad 'Anđeo stiže' za koji je Petar Hranuelli osvojio drugu nagradu
Rad "Anđeo stiže" za koji je Petar Hranuelli osvojio drugu nagradufoto: Privatna arhiva

Moglo bi se reći da je selektor Ćetković odabrao temu koja u najkraćem opisuje njegov likovni izraz, pa je tako i jasno znao kakvu postavku želi, koliko kontrastnu, izbalansiranu, snažnu, atraktivnu ili univerzalnu, ali definitivno raznoliku, bilo u kontekstu motiva, kolorita, izraza... Uz to, upravo figura i apstrakcija možda i najbolje pokazuju maestralnost i virtuoznost umjetničkog pokreta rukom i umjetnosti koja se savladava, postiže i prevazilazi...

”Zadovoljstvo mi je i čast što sam imenovan za selektora 56. tradicionalnog Hercegnovskog zimskog salona. Koncept ovogodišnjeg salona je ‘Od figurativnog do apstraktnog’. Koncept same izložbe, kao i selekcije umjetnika, pa i cilj svega toga, a prvenstveno postavke, jeste promocija univerzalnih likovnih vrijednosti. Zbog toga sam selektovao kvalitetne autore bez obzira na njihova stilska opredjeljenja. Na Salonu će se predstaviti 34 autora iz naše zemlje i inostranstva, što smatram važnim, jer mislim da time Salon dobija međunarodni karakter, a samim tim i kvalitet više”, istakao je Ćetković za “Vijesti”.

Selektor zadao temu 'Od figurativnog do apstraktnog'
Selektor zadao temu "Od figurativnog do apstraktnog"foto: Balša Rakočević

U postavci će biti zastupljeni istaknuti autori: Dimitrije Popović, Željko Đurović, Muharem Muratović, Slavica Mijović, Nikola Marković, Petar Hranuelli, Branko Mrdak, Ivan Đurišić, Darko Đurović, Jelena Pavićević, Milija Stojanović, Željko Reljić, Ivana Živić, Dragan Šćepanović, Zoran Obrenović, Zoran Živković, Rajko Sušić, Mirjana Marsenić, Marko Petrović Njegoš, Rade Vujačić, Eugen Varžić, Marko Čakalović, Jelena Papović, Igor Bogojević, Milutin Obradović, Edin Kaplani, Mirko Dragović, Mišo Vemić, Rebeka Abdagić, Nada Kažić, Lidija Nikčević, Nataša Đurović, Aldemar Ibrahimović i Gordana Trebješanin.

Govoreći o djelima koja će biti zastupljena, Ćetković ističe da sve autore povezuje to što su oslanjaju na tradicionalne vrijednosti, ali iskazane u modernim formama, u skladu sa vremenom i razvojem likovnog izraza.

'Geja' Marka Petrovića Njegoša
"Geja" Marka Petrovića Njegošafoto: Privatna arhiva

”Izložena likovna djela, pored individualnosti i originalnosti, karakterišu i različiti pristupi, kao i stilska određenja, tako da imamo umjetnike koji se u svom radu kreću u domenu hiperrealizma, fantastike, nadrealizma, ekspresionizma, konceptualne umjetnosti, pa sve do same apstrakcije. Najvećim dijelom su zastupljena slikarska i vajarska djela izvedena u različitim tehnikama i materijalima. Ono što povezuje sve autore je to što se svi oslanjaju na one tradicionalne i klasične vrijednosti koje su kroz njihovo djelo transponovane u moderne izraze i forme koji prate savremene tokove”, kaže Ćetković.

On dodaje i da su najvećim dijelom zastupljena ulja na platnu, akrilici, a predstaviće se i deset vajara.

Stojanovićeva skulptura 'Prtljag dva'
Stojanovićeva skulptura "Prtljag dva" foto: Privatna arhiva

Hercegnovski zimski salon je zbog svoje duge tradicije, nespornog kvaliteta, međunarodnog karaktera, ali i interesovanja koje izaziva kod publike, manifestacija od posebnog značaja za crnogorsku likovnu scenu. S obzirom na to da je u pitanju takozvani zimski salon koji traje od devet februara do 15. marta, može se smatrati i svojevrsnim uvodom u značajnu manifestaciju na sjeveru države, Bjelopoljsko likovno proljeće koje simbolično počinje 21. marta. Svakako, 56. izdanje Salona svakako svjedoči o istrajnosti, kontinuitetu i kvalitetu ove značajne manifestacije.

”Smatram da je ovaj salon u Crnoj Gori pravi praznik umjetnosti i da likovna publika može uživati u različitostima i kreativnim idejama umjetnika... S obzirom na to, može se zaključiti da je Hercegnovski zimski salon zbog svoje tradicije, kvaliteta i međunarodnog karaktera, od izuzetnog značaja za crnogorsku likovnu scenu”, poručuje Ćetković.

Bonus video: