Najveća retrospektiva djela Johanesa Vermera

Amsterdamski Rijksmuzeum unaprijed je prodao 200.000 ulaznica

1605 pregleda 0 komentar(a)
Prikupljeno 28 Vermerovih slika, koje su stigle iz sedam zemalja, Foto: rijksmuseum.nl
Prikupljeno 28 Vermerovih slika, koje su stigle iz sedam zemalja, Foto: rijksmuseum.nl

U amsterdamskom Rijksmuzeumu danas će biti otvorena retrospektiva djela holandskog slikara Johanesa Vermera.

Biće to najveća izložba ikada posvećena tom umjetniku iz 17. vijeka sa prikupljenih 28 njegovih slika, prikupljenih iz sedam zemalja, na jednom mjestu. Sedam od njih nisu bile u Holandiji više od dva stoljeća.

Vermer
foto: rijksmuseum.nl

Umjetniku, autoru svjetski poznatih slika među kojima su „Mljekarica“ i „Djevojka sa bisernom minđušom“, pripisuje se autorstvo 37 radova, a malo se zna o njegovom kratkom životu (1632-1675), provedenom u Delftu.

Vermer
foto: rijksmuseum.nl

Muzej je uspio da prikupi više od tri četvrtine njegovih djela, čineći izložbu najvećom retrospektivom ikada posvećenom slikaru holandskog Zlatnog doba.

„Nikada u istoriji nije prikupljeno 28 Vermerovih slika“, izjavio je Frans presu generalni direktor Rijksmuzeuma Tako Dibits i dodao da sam umjetnik nije vidio sve svoje slike na jednom mjestu.

Vermerove slike, poznate po jakoj svjetlosti, sijaće na mračnim zidovima izložbe, koja će trajati do 4. juna. Neke slike su pozajmljene iz drugih muzeja i kolekcija širom svijeta.

U 10 soba nalazi se 28 remek-djela „Sfinge iz Delfta“. Najpoznatija izložena slika je bez sumnje „Djevojka sa bisernom minđušom“, koja je morala da napravi kratak put od muzeja Mauritshuis u Hagu, ali nažalost neće ostati do kraja izložbe. Ona se vraća kući poslije 30. marta.

Vermer
foto: rijksmuseum.nl

Ostala remek-djela su imala duži put do izložbe koja je nastajala nekih osam godina. „Vojnik sa nasmijanom djevojkom“, „Dama sa služavkom" i „Prekinuto muziciranje“ doletjele su sa istočne obale SAD, napustivši Frik kolekciju. Više radova stiglo je iz Metropoliten muzeja i kolekcije Leiden u Njujorku. Slike je poslala i Nacionalna galerija umjetnosti u Vašingtonu, koja je zajedno sa Mauritshuis muzejem priredila posljednju veliku Vermerovu retrospektivu 1995-96.

Dibits je rekao da je izložba „ponovni susret sa Vermerom“ i dodao da je unaprijed prodato 200.000 ulaznica, što je nezampaćeno za jednu izložbu.

Bonus video: