Izložba skulptura „Plutajuće gravitacije”

Saradnjom vajara iz Srbije, Kine i Crne Gore pospješuje se saradnja u oblasti kulture ovih zemalja

610 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Izložba skulptura “Plutajuće gravitacije”, koja je rezultat međunarodnog projekta “Plutajuće gravitacije - Ukrštanje čula u srpskoj, kineskoj i crnogorskoj savremenoj metalnoj skulpturi”, biće otvorena 27. februara u prostorijma JP Smederevska tvrđava u Smederevu.

Organizatori projekta i izložbe su doc. dr um. Ivana Radovanović sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, kao i njene kolege iz Srbije red. prof. Dušan Petrović sa Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu i vanr. prof. dr um. Magdalena Pavlović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Umjetnici koji će se predstaviti na izložbi su Dušan Petrović, Magdalena Pavlović, Ivana Radovanović, Milan Marković, Milorad Panić, Petar Sibinović, Ren Youyu, Slavko Živanović, Zdravko Joksimović i Vukašin Milović.

Rad Ivane Radovanović “Molitvenik”
Rad Ivane Radovanović “Molitvenik”foto: Privatna arhiva

”Projekat je realizovan kroz saradnju kompanije HBIS GROUP Serbia Iron & Steel - Smederevo, a sa idejom da se putem ove saradnje osnaži, podrži i podstakne razvoj kulturne saradnje Srbije, Kine i Crne Gore. Deset umjetnika koji su ujedno i predstavnici pet visokoobrazovnih institucija iz pomenutih država (Akademije likovnih umetnosti iz Xi’ Ana, Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Novom Sadu, Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu), realizovali su skulpture kojim će se predstaviti u okviru izložbe”, ističe se u saopštenju.

Postavka za polaznu ideju ima da se u “velelepnom, reprezentativnom prostoru, obilježi značajna saradnja sa ciljem predstavljanja sinteze kulturnog bogatstva grada Smedereva”.

”Autori projekta i sami umjetnici su željeli da na jedan sadržajan način doprinesu i otvore neka nova poglavlja u rastu i razvoju kulturne saradnje ove tri zemlje, a složićemo se da je u to ime kultura plodonosno polje izuzetnih mogućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: