Džaković: Na sceni se osjećam najljepše

Pijanista Amir Džaković “Klavirskim pejzažima” sinoć zatvorio festival Forte piano

1427 pregleda 0 komentar(a)
Amir Džaković, Foto: Privatna arhiva
Amir Džaković, Foto: Privatna arhiva

Pijanista Amir Džaković dobro je poznat crnogorskoj publici. Naime, iako mlad, do sada je održao veliki broj koncerata u Crnoj Gori i to u različitim formacijama, svirajući najrazličitija djela.

Sinoć je imao priliku da prvi put pokaže kako se snalazi sa djelima savremene muzike, a program koji je izveo nosio je naziv “Klavirski pejzaži Balkana”.

”Moje interesovanje za savremenu, odnosno klavirsku literaturu XX vijeka je počelo za vrijeme studija u Belgiji, kada sam svirao za poznatog američkog kompozitora i pijanistu Frederika Rzevskog. Za njega je trebalo da sviram jedan standartan repertoar od Betovena, Lista, Šopena, kad sam shvatio da mi je dosadio program i želim da istražim nešto novo. Nakon masterklasa mi je predložio nekoliko djela za istraživanje, među kojima je bio i ‘Musica Ricercata’ Đerđa Ligetija, jedan od njegovih prvih eksperimenta sa najosnovnijim muzičkim elementima”, prisjetio se Džaković u razgovoru za “Vijesti” kako se zainteresovao za savremenu muziku.

”S obzirom na to da je moj profesor tada bio nezainteresovan za tu vrstu muzike, sam sam krenuo u istraživanje. Rezultat samostalnog istraživanja bio je i dio programa prije desetak godina u KIC-u, kada sam nastupao u okviru ciklusa ‘Mladi pijanisti’”, dodao je Džaković koji smatra da savremena muzika u 20. vijeku do danas je preširok pojam.

”Stilovi i žanrovi koji cirkulišu su bezbrojni. Cilj mi je bio pronaći kompozitore koji će u isto vrijeme imati razvijen osjećaj za odnos prema tradicionalnom, dok sa druge strane teže ka razvoju novih mogućnosti samog instrumenta. ‘Klavirski pejzaži Balkana’ su jedna vrsta mozaika klasične muzike, gdje se prepliću različiti uticaji bogate tradicije ovog prostora. Klavirski pejzaži Balkana nije fiksni repertoar, već program koji se mijenja od koncerta do koncerta, s obzirom na činjenicu da sam u program uvrstio jedanaest zemalja, a iz svake zemlje najmanje dva kompozitora. Samim tim, predstavljanje svih u toku jednog koncerta je neizvodljivo. Na preksinoćnjem koncertu u Podgorici izveo sam sljedeće komade: Rafet Rudi - ‘Zvona Arbëreshe’; Tomislav Zografski - ‘Svita za klavir’; Pančo Vladigerov - ‘Improvizacije’; Senad Gačević - ‘Tokata’; Jozef F. Pjetri - ‘Od vječnog Trenutka’; Sanja Drakulić - ‘Drive’; John Psathas - ‘Jettatura’; Milan Mihailović - ‘Tri prelida’. Ako uzmemo u obzir da svaki od navedenih komada ima svoj stil, karakter i tehniku izvođenja, mogu reći da je ovo najzahtjevniji zadatak koji sam sebi postavio do sada”, priznaje pijanista koji je posebno ponosan što se na njegovom repertoaru našlo i djelo jedne kompozitorke.

”Do sada sam u ukupni repertoar uvrstio više djela odličnih kompozitorki. Na koncertu u Podgorici odlučio sam se da predstavim jedno od njih, tako da su imali priliku da čuju djelo hrvatske kompozitorke Sanje Drakulić”, ističe Džaković koji ne krije da je i sam zahvaljujući brojnim istraživanjima postao ljubitelj savremene muzike.

”Svakako sam ljubitelj savremene muzike, ali ne strogo eksperimentale savremene muzike”, napominje pijanista koji je u prošlom intervjuu za “Vijesti” kazao da je klavirski repertoar na našim prostorima i po svijetu ograničen, jer se sviraju određena djela i ponavljaju se neprestano. Međutim, on se trudi da istražuje programe u želji da publici ponudi nešto novo, mozda i neočekivano.

”Želio bih da to što sam naveo u prošlom intervjuu ujedno bude i savjet kolegama, jer smo svjedoci da po uzoru na određene zahtjeve različitih takmičenja, mnogi talentovani izvođači budu zarobljeni u istim opusima. Osim toga, za bilo kakav progres i profesionalni razvoj, neophodan je kontinuiran rad, tako da je i moja potreba za konstantnim istraživanjem i motivacija u radu. Takođe, vjerujem i da publika uvijek sa većim nestrpljenjem iščekuje izvedbu nečeg novog, jer u tom slučaju ima priliku i potrebu za aktivnim slušanjem. Naravno, smatram da je od velikog značaja promovisati muziku naših prostora, u nadi da će ista postati dio repertoara, ne samo na Balkanu, već i na svjetskoj muzičkoj sceni”, smatra Džaković.

Njegov repertoar je raznovrstan, a često svira djela autora koji pored toga što su bili kompozitori su i sjani pijanisti. Međutim, Džaković priznaje da nije pokušavao da svoju kerijeru gradi i u tom pravcu.

”Iako sam nekada razmišljao i u tom pravcu, nijesam želio da se odaljavam od koncertnog života, jer se, ipak, na sceni osjećam najljepše”, zaključio je on.

Bonus video: