Saglasni da Kuća Marića bude kulturno dobro

Usmenoj raspravi koja je organizovana juče na Cetinju, nije prisustvovao predstavnik preduzeća “K Distribution doo”, koje je formalni vlasnik Kuće Marića

3317 pregleda 1 komentar(a)
Kuća Marića  bila predviđena za rušenje, Foto: Dragana Šćepanović
Kuća Marića bila predviđena za rušenje, Foto: Dragana Šćepanović

Opština Kolašin saglasna je da Kuća Marića bude proglašena za kulturno dobro, konstatovano je na usmenoj raspravi, koju je juče na Cetinju organizovala Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Saglasnost je, u ime lokalne uprave, potpisao potpredsjednik Opštine Vasilije Ivanović. On je kazao i da nema primjedbi na Elaborat o valorizaciji tog kulturnog dobra, koji je izradila Uprava.

Usmenoj raspravi nije prisustvovao predstavnik preduzeća “K Distribution doo”, koje je formalni vlasnik Kuće Marića.

”Nastavićemo aktivnosti, koje su u nadležnosti Opštine, na zaštiti Kuće Marića. Međutim, kad se proces zaštite završi, mora se naći način da se riješe komplikovani imovinsko-pravni odnosi da bi se krenulo dalje ka sanaciji”, rekao je Ivanović “Vijestima”.

U lošem stanju Kuća Marića
U lošem stanju Kuća Marićafoto: Dragana Šćepanović

Uprava je, prethodno, u Elaboratu zaključila da Kuća Marića u Kolašinu treba da se kategorizuje kao kulturno dobro od lokalnog značaja. Razlozi za to su, navodi se u Elaboratu koji je rađen za taj objekat, očuvana autentičnost i originalnost, te činjenica da je Kuća Marića jedna od najstarijih sačuvanih kuća u gradskom jezgru Kolašina, nastala početkom 20. vijeka.

Taj objekat, objašnjavaju iz Uprave, predstavlja rijedak sačuvani primjerak arhitektonskog rješenja koje je nagovijestilo raskid sa tradicionalnim graditeljskim konceptom kolašinskog podneblja, čime ispunjava kriterijum arhitektonski značaja.

U Elaboratu su propisane konzervatorske mjere i režim zaštite. Iz Uprave preporučuju da treba “sprovesti neophodna istraživanja i na osnovu validnih podataka o izgledu (arhivske fotodokumentacije) predvidjeti sanaciju (rekonstrukciju i konsolidaciju) objekta”.

Kuća Marića nekada
Kuća Marića nekadafoto: Privatna arhiva

Opština je prije više od deceniju prodala tu zgradu podgoričkom preduzeću, čiji je vlasnik Nebojša Bošković, za 120.000 eura. Tada su novom vlasniku i izdati Urbanističko-tehnički uslovi (UTU) za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekata u postojećim gabaritima. Zbog poslovnih problema i sukoba sa zakonom novi vlasnik nije nikad započeo rekonstrukciju tog objekta. Na objekat je sada upisana i hipoteka u iznosu od 640.000 eura.

Prošlog ljeta NVO Društvo prijatelja Kolašina i Opština pokrenuli su incijativu za zaštitu tog objekata, a ranije jedna od opcija bila je i rušenje. Civilni aktivisti i dio građana Kolašina smatraju da Kuću Marića kao prepoznatljiv dio kolašinske tradicije i kulture treba spasiti.

Bonus video: