Premijera predstave "Ujka Vanja"

Komad u režiji Mirka Radonjića biće izveden na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova

1587 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Krsto Vulović
Sa konferencije za medije, Foto: Krsto Vulović

Premijera predstave "Ujka Vanja", po čuvenom djelu Antona Pavloviča Čehova, a u režiji Mirka Radonjića, biće izvedena sjutra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u 20 časova.

Ovo je prva premijera u jubilarnoj 70. godini Crnogorskog narodnog pozorišta, a za reditelja dolazi kao angažman u nacionalnom teatru, nakon osam godina od njegove diplomske predstave "Povratak" koju je tada postavio u CNP.

Direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Marko Baćović poručio je da autentični pozorišni stvaralac kao što je Mirko Radonjić zavređuje angažman u nacionalnom teatru, ali i da mu je poziv da režira upućen i prije uspjeha koji je ostvario sa svojom ekipom, između ostalog i na festivalu MESS u Sarajevu.

“Takođe, ova vrsta estetike i novih pozorišnih izraza i svojevrsnih istraživanja jeste iskorak u odnosu na ono što čini repertoar jednog narodnog pozorišta i naći će svoje mjesto i u budućnosti u našem repertoaru”, poručio je Baćović.

Radonjić je na današnjoj konferenciji za medije istakao da mu je drago što je pozorište prepoznalo kompletnu ekipu i dalo im priliku da zajedno grade “Ujka Vanju”.

"Istraživali smo našu motivaciju - zašto Čehov danas, zašto u Crnoj Gori, zašto u CNP-u.. Koje su to teme u ovom komadu koje u nama bude razne sadržaje, šta to scenski budi u nama, šta kod publike…”, kazao je Radonjić.

Uloge u predstavi su povjerene: Aleksandru Gavraniću, Jelici Vukčević, Anji Misović (studentkinji II godine glume na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi red. prof. Branislava Mićunovića), Tihani Ćulafić, Pavlu Preleviću, Ivanu Bezmareviću, Iliji Gajeviću i Jeleni Laban.

Tekst je preveo Mirko Radonjić, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Ilija Đurović, scenografiju Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, dizajn svjetla Mirko Radonjić. Za muziku u predstavi zadužen je bend “Pojačano prisustvo” koji čine: Ilija Gajević, Jelena Laban i Pavle Prelević. Asistentkinja režije i dramaturgije je Marija Backović, asistentkinja scenografa Jelena Ivančević a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Dramaturg Đurović je dodao da je njemu kao piscu bilo zanimljivo da uđe u novi susret sa materijalom koji je jedan od najpoznatijih klasika.

"Sa dramaturške strane ovo je bio prelazak puta od ozbiljnosti koju nosi ovaj klasični dramski tekst i nacionalni teatar do tačke kad smo shvatili da to može biti i kvalitetna i zabavna i uzbudljiva predstava”, rekao je on.

“Ujka Vanja” je na repertoaru i šestog marta u 20 časova, takođe na velikoj sceni CNP-a, a sve ulaznice su rasprodate.

Bonus video: