Konkursi za mlade poete

Centar za kulturu Plužine raspisao dva nagradna konkursa

2011 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od izdanja manifestacije, Foto: Svetlana Mandić
Sa jednog od izdanja manifestacije, Foto: Svetlana Mandić

Mladi pjesnici iz Crne Gore i regiona imaju priliku da do 2. jula pošalju rukopis neobjavljene zbirke za nagradni konkurs "Spasoje Pajo Blagojević", koji je raspisao Centar za kulturu Plužine.

Prvonagrađenom će Centar za kulturu štampati rukopis, dok tri nagrađena pjesnika stiču pravo učešća na 52. pjesničkim susretima "Pjesnička riječ na izvoru Pive", koji se održavaju 21. i 22. jula. Autori rukopise, potpisane šifrom, šalju u tri primjerka, a rješenje šifre se dostavlja u posebnoj koverti.

Centar za kulturu raspisao je i konkurs za nagradu "Radule Željko Damjanović" koji je od ove godine namijenjen pjesnicima do 29 godina iz Crne Gore. Do sada su na pomenutom konkursu mogli da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i prigodne diplome za neobjavljenu zbirku poezije ili objavljenu u zadnje dvije godine.

Radovi se šalju u tri primjerka, potpisani šifrom, dok se rješenje šifre dostavlja u posebnoj koverti. Konkurs je otvoren do 23. aprila, a nagrađeni pjesnik, pored novčanog iznosa i diplome, stiče pravo učešća na književnoj večeri koja će se u Nikšiću održati 15. maja, kao i učešće na susretima "Pjesnička riječ na izvoru Pive" 22. jula.

Učesnici oba konkursa radove treba da pošalju na adresu plužinskog Centra za kulturu (Lazara Sočice bb, sa naznakom za konkurs).

Nagradni konkursi nose imena po pjesnicima iz Pive koji su tragično izgubili život 31. oktobra 1988. u saobraćajnoj nesreći kod Višegrada, na povratku sa Međunarodnog sajma knjiga u Beogadu.

Najstarija književna manifestacija u Crnoj Gori, "Pjesnička riječ na izvoru Pive", koju u kontinuitetu organizuje plužinski Centar za kulturu i Opština Plužine, svake godine tokom dvodnevnog mitinga poezije okupi brojne stvaraoce iz bivše Jugoslavije.

Bonus video: