"Sampas" Ilije Đurovića nominovan za Evropsku nagradu za književnost

"Napisan u svojevrsnoj eksperimentalnoj formi romana-rečenice koji se bez tačke razvija na stotinu strana, pred čitaocem je "priča puta" koja tekst stilski, ritmički i po bogatstvu poetskih slika približava jeziku poezije", navodi se u saopštenju

5998 pregleda 2 komentar(a)
Đurović, Foto: Grad Teatar Budva
Đurović, Foto: Grad Teatar Budva

Roman "Sampas" književnika Ilije Đurovića nominovan je za Evropsku nagradu za književnost EUPL (The European Union Prize for Literature) za 2023. godinu.

"Za ovogodišnju Evropsku nagradu za književnost nominovano je 13 kandidata, a proglašenje dobitnika nagrade biće 28. aprila na Sajmu knjiga u Lajpcigu", navodi se u saopštenju Foruma mladih pisaca.

Pored nagrađenog romana, "prema novim pravilima biće izdvojeno još pet najuspjelih djela iz ovog izbora".

S obzirom da je Forum mladih pisaca nacionalni žiri u Crnoj Gori obrazložili su izbor Đurovićevog "Sampasa“, kazavrši da je napisan u "svojevrsnoj eksperimentalnoj formi romana-rečenice koji se bez tačke razvija na stotinu strana".

"Đurović je originalno, vrlo vješto i estetski uspjelo, ugradio kvalitete različitih književnih rodova i žanrova te postmodernističkih literarnih tehnika. Pred čitaocem je "priča puta" ili kako stoji u podnaslovu "poema puta" – koja tekst stilski, ritmički i po bogatstvu poetskih slika približava jeziku poezije", istakli su iz Foruma.

Dodaju da je istovremeno riječ o romanu sa jasnim kontekstom aktuelnog društveno-političkog i egzistencijalnog trenutka u Crnoj Gori.

"U okviru kojega se suočavanje mladih ljudi sa nekim ukorijenjenim paradigmama, za njih neprihvatljivim, razrješava u odluci da se bude nesputan i slobodan, makar uz svijest o nedostatnosti spostvene snage da se donesu željene promjene ili pronađe idealno mjesto za samorealizaciju", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: