Jegorov put gotov za tri mjeseca

Turistička organizacija do kraja sedmice počinje obnovu istorijski najpoznatije staze u zaleđu Budve

10758 pregleda 2 komentar(a)
Jegorov put, Foto: Vuk Lajović
Jegorov put, Foto: Vuk Lajović

Obnova i rekonstrukcija istorijski najpoznatnije staze u zaleđu Budve, Jegorovog puta od manastira Praskvica do Čelobrda, kao i izgradnje platoa za odmor na lokalitetu kod spomenika palim borcima na Čelobrdu počeće do kraja ove sedmice.

To je “Vijestima” kazao Nemanja Kuljača, direktor Turističke organizacije Budva, koja je inicirala i finansira projekat.

Kako je naveo, kao najpovoljniji ponuđač izabrana je kompanija “Montal DSD”, a rok za završetak radova je 90 dana. Iz kase najbogatije lokalne turističke organizacije u Crnoj Gori za prvu fazu ovog projekta opredijeljeno je 84 hiljade eura.

”Turistička organizacija opštine Budva je tokom ove godine krenula u realizaciju projekta revitalizacije pješačke staze Jegorov put, kao i izrade platoa za miran odmor na lokalitetu kod spomenika palim borcima na Čelobrdu. Završenim glavnim projektom, osim raščišćavanja postojeće staze, predviđena je sanacija i obnova svih čela i gazišta postojećih stepenika staze sa kamenom pronađenim na tom lokalitetu, izgradnja 450 kvadrata suvozida, postavljanje info tabli i ugradnja rasvjete duž cijele staze kako bi staza bila bezbjedna za upotrebu i tokom noćnih sati”, rečeno je ranije “Vijestima” u TO Budva.

Izgradnja platoa za miran odmor podrazumijeva uređenje terena, izgradnju stepeništa i staze u terenu, izrade zelenih površina, izrada betonskih podloga koje će biti obložene WPC oblogama, izgradnja klupa za sjedenje, postavljanje stubnog osvjetljenja, urbanog mobilijara i sadnja visokog rastinja.

Turistička organizacija angažovala je arhitektonski studio “Artemidus”, koji je u saradnji sa podgoričkim biroom GPC uradio projekat revitalizacije pješačke staze Jegorov put i izrade platoa.

Kulturno dobro koje nije zaštićeno
Kulturno dobro koje nije zaštićenofoto: Privatna arhiva

Dužina puta koja je ovim projektom planirana za sanaciju i rekonstrukciju je 730 metara i ide od manastira Praskvica do Čelobrda. Jegorov put savladava visinsku razliku od 157 metara u dužini od 730 metara. Put se pruža u pravcu sjever-jug. Nadmorska visina kod manastira Praskvice je 93 metara, a na Čelobrdu 250 metara. Da je put pravolinijski, kao moderne saobraćajnice, njegov nagib bi iznosio 21,5 procenata. Širina puta je oko 1,5 metara, u krivinama 2,5 do tri metra. Put je u vidu stepeništa, visine čela oko 10-15 centimetara i širine gazišta oko 150 centimetara. U krivinama je projektovano zavojito stepenište, kraćih gazišta. Put je usijecan u stijenu, u krivinama postavljen u kratkim pravim dužinama, a u većim djelovima prati topografiju terena. Interesantno je da na putu postoje kružni segmenti, ravni i popločani, jasno naznačeni, za koje se ne zna jasno zašto su tako izvedeni. Put je omeđen suvomeđama, ponegdje samo sa jedne, ponegdje sa obe strane. Za izgradnju puta je korišćen lokalni kamen.

Od manastira Praskvica pa do vrha Čelobrda, proteže se takozvani Jegorov put, kojeg je napravio ruski monah Jegor Stroganov krajem 18. i početkom 19. vijeka.

To je remek-djelo koje svjedoči o jednoj tužnoj porodičnoj priči, pokajanju, ali i jakoj vjeri i volji da se uradi nešto što na prvi pogled djeluje nemoguće - da čovjek sa jednom rukom napravi ovako veličanstven put.

Put nije obična planinska staza već sofisticirani građevinski poduhvat sa potpornim kamenim zidovima, bočnim međama, ukrasnim detaljima i ornamentima na pojedinim mjestima, sa pažljivo biranim kamenjima raznih oblika, malim i velikim, uskim i širokim, koji su vještom kamenorezačkom tehnikom odlamani sa usputnih krečnjačkih stijena čelobrdske strane, obrađivani i pažljivo ugrađivani u ovaj put.

Kulturno dobro koje još nije zaštićeno zakonom, a kome godinama unazad prijeti devastacija projektom TO Budve na taj način biće sanairano, te time obnovljena i sva gazišta.

Bonus video: