Naš je lopov čistiji od onih iz visokog staleža

Pozorište “Teuta” iz Ulcinja večeras će u CNP-u gostovati sa predstavom “Lopovi ne dolaze uvijek sa zlom namjerom”, po tekstu nobelovca Daria Foa

9177 pregleda 1 komentar(a)
Iz predstave “Lopovi ne dolaze uvijek sa zlom namjerom, Foto: Privatna arhiva
Iz predstave “Lopovi ne dolaze uvijek sa zlom namjerom, Foto: Privatna arhiva

Veliki i važan iskorak za pozorišnu scenu i entuzijaste najjužnijeg grada u Crnoj Gori, pored svih njihovih angažmana i truda, jeste i poziv i prilika da se predstave u krovnoj kući crnogorskog teatra što će doprinijeti vidljivosti njihovog rada, ali ih i približiti ostvarivanju cilja, a to je uspostavljanje pozorišta kao institucije u Ulcinju.

Pozorište “Teuta”, koje funkcioniše kao nevladina organizacija, večeras će u Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) gostovati sa predstavom “Lopovi ne dolaze uvijek sa zlom namjerom” koja će na velikoj sceni biti izvedena u 20 časova.

Komedija nobelovca Daria Foa, u režiji Edine Mustafić Avdiu, premijerno je izvedena 14. februara u teatru “Teuta”, a večeras će i publika CNP-a biti u prilici da se upozna sa komadom mlade rediteljke. Djelo opisuje istoriju aristokratskih porodica i razlike između viših i nižih klasa.

”Radnja komada prati lopova, pripadnika niže klase, koji pokušava da krade u kući osobe na visokom društvenom položaju. U kući se odigravaju komične situacije koje otkrivaju mnoge tajne koje krije visoka klasa”, ističe se u najavi komada.

Mlada rediteljka istakla je na jučerašnjoj konferenciji za medije da je predstavu prvobitno postavila 2018. godine kao diplomsku na fakultetu u Prištini, a nedavno ju je obnovila za pozorište “Teuta”.

Iz predstave 'Lopovi ne dolaze uvijek sa zlom namjerom'
Iz predstave "Lopovi ne dolaze uvijek sa zlom namjerom"foto: Privatna arhiva

”Fokus našeg rada i teatra ‘Teuta’ prešao je u nekom trenutku na djecu i mlade. No, vratili smo se ovom tekstu jer je toliko dobar, realan, atraktivan za ove dane, a koji opisuje situaciju mnogih porodica, pa tako i društva. Nažalost, živimo u svijetu koji je podijeljen po klasama, od nižih do visokih, a gdje mi pripadamo vidjećemo sjutra... Na kraju krajeva, rekla bih da je naš ‘Lopov’, koji pripada nižoj klasi, čistiji od onih iz visokog staleža. Jedna od poruka ovog komada je da ne treba da sudimo o ljudima prema izgledu, radnom mjestu ili situacijama u kojima se nađu... Kroz komičan način pokušavamo da dođemo do poente da prvo treba upoznati ljude, pa tek onda suditi o njima”, rekla je Mustafić Avdiu.

Ona je, odgovarajući na pitanje “Vijesti”, kazala i da je aktuelnost ovog komada jedan od razloga zbog kojeg je odlučila da obnovi predstavu, a neki segmenti su izmijenjeni, pa tako i članovi ekipe od kojih je njih troje u obje postavke.

”Prije četiri godine i ja sam bila drugačija. Možda me je bilo strah staviti riječ tamo gdje treba, a danas više nije tako. Promijenila sam se kao umjetnica i sad sam sigurnija u ono što želim da prikažem publici i koju poruku da pošaljem. Ova predstava je komedija u kojoj prikazujemo i različite parove, njihovu ljubav i poštovanje, ali i druge stvari”, rekla je ona.

U predstavi igraju: Baškim Aljaj, Bljerta Kurti, Edis Ljuka, Amina Ljuka, Amra Demiri i Sakib Ljika. Scenografkinja i kostimografkinja je Jetmira Hodži, a izvršni producent je Munib Abazović, koji je i direktor pozorišta “Teuta” koje djeluje kao nevladina organizacija.

Direktor CNP-a Marko Baćović rekao je na konferenciji za medije da je ta kuća, kao krovna institucija pozorišne kulture u Crnoj Gori, otvorena za sve nacije koje žive u našoj državi.

”Ovo je mali doprinos našeg pozorišta naporu entuzijasta i zaljubljenika u pozorište u Ulcinju da naprave svoje profesionalno pozorište. Sada su u statusu nevladine organizacije, ali se pojavilo jezgro profesionalaca koji nastoje da naprave profesionalno pozorište. U tom smislu treba istaći Muniba Abazovića kao glavnu pokretačku snagu, čovjeka za kojeg je, nakon deset minuta razgovora, jasno da je veliki poznavalac i zaljubljenik u pozorište. Pozivam sve da odgledaju izvanrednu komediju nobelovca Daria Foa, koja će sigurno biti veoma zanimljiva”, kazao je Baćović.

Direktor pozorišta “Teuta” Munib Abazović, kazao je da mu je čast što je ansambl pozvan da gostuje u CNP-u, ali i što dolaze sa profesionalnom ekipom i dobrim komadom. Iako dolaze iz Ulcinja, malog grada koji obiluje talentima, okolnosti u kojima rade i stvaraju nijesu zavidne. Uprkos tome, s ljubavlju rade i stvaraju predstave od kojih su neke imale i veoma uspješan život i igrale se širom Crne Gore i regiona.

Sa konferencije za medije
Sa konferencije za medijefoto: Duško Miljanić

”Mi dolazimo iz malog grada Ulcinja u kome su svoje prve početke članovi radili kao amateri, ali danas su pred vama pravi profesionalci. Naš cilj je da vremenom dođemo do profesionalnog glumačkog ansambla, koji će biti plaćen za svoj rad, ali je jako teško obezbijediti sredstva za nezavisnu produkciju. Zbog toga smo veoma zahvalni i počastovani što imamo priliku da igramo našu predstavu u nacionalnom teatru. Predstava će biti na albanskom, ali će biti titlovana na crnogorski jezik”, najavio je on.

Na pitanje “Vijesti” kakav je položaj nezavisne scene i kako “Teuta” funkcioniše, Abazović je istakao da su finansije bitne, ali da je do njih teško doći.

”Prostora na konkursima Ministarstva kulture ima, iako nas nekad podrže, nekad ne. I tu treba imati vezu, da bi se do nečega došlo. Tako se radi i u Fondu za manjine. Svakako, gledamo da konkurišemo gdje god možemo kako bismo uzeli makar dio sredstava koja su nam potrebna. Godinama se bavim ovim poslom iz čistog entuzijazma, iz ljubavi, ili zbog porodične tradicije koju njegujemo, jer mi Abazovići nijesmo samo u politici, već i u umjetnosti. Naši glumci su takvi da im je velika želja da nastupe i sredstva im nijesu bitna, a većina njih radi i druge poslove. Ono što nam je bitno jeste da oformimo pravi ansambl. U Ulcinju ima umjetnika koji se rode, rastu, stvaraju, umiru i niko se ne osvrne... Nije nam lako, ali radimo”, kazao je on i istakao da bez obzira na uslove pripreme jednu ili dvije premijere godišnje, jer im je važno da održe kontinuitet.

I Mustafić Avdiu je istakla da su uslovi loši, ali vjeruje da će se to promijeniti, pa i putem ovakvih saradnji.

”Tokom četiri godine studija, ne samo ja, već sve troje nas iz ekipe, proveli smo u strahu gdje ćemo završiti, hoćemo li završiti u Prištini, hoćemo li imati gdje da se vratimo, hoće li neko shvatiti naš rad, prihvatiti ga i što je najvažnije da li će u Ulcinju to biti prihvaćeno. To je bio strah, ali i odgovornost. Odlučili smo da se vratimo u Crnu Goru i Ulcinj i da radimo i sarađujemo sa našom zemljom”, kazala je ona i poručila:

”Poruka je da Ulcinj mora imati pozorište, mora imati umjetnike koji će se baviti ovim poslom, jer grad bez pozorišta nije grad. Ekipa ima dušu umjetnika, iako svega troje profesionalaca, ali svi zajedno godinama rade ovaj posao iz ljubavi, za svoju dušu. Emocije i odgovornost, jednako na premijeri 14. februara u Ulcinju, ali i večeras u Podgorici su snažne”.

Bonus video: