Cijela se civilizacija srušila, a sa njom i „Crvena zastava“

U Nikšiću gostuje predstava ansambla Knjaževsko – srpskog pozorišta govori o čuvenoj fabrici automobila u Kragujevcu

4944 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Nikšićko pozorište
Foto: Nikšićko pozorište

Predstava „Crvena zastava“, koju je po tekstu Milovana Mračevića, režirao Aleksandar Lukač, biće izvedena sjutra, na sceni Nikšićkog pozorišta, u 20 časova.

Predstava ansambla Knjaževsko – srpskog pozorišta govori o čuvenoj fabrici automobila u Kragujevcu. Djelo je postavio dvojac koji se decenijama uspješno bavi pozorišnom umjetnošću na dva kontinenta, u Srbiji i Kanadi.

Autor teksta, Milovan Mračević rođen je u Vankuveru, gdje je magistrirao istoriju, a reditelj Aleksandar Lukač, od 1992. godine predaje pozorišne nauke na Univerzitetu York u Torontu. Autor teksta je uoči premijere rekao da je na ideju priče o “Zastavi” Kragujevca došao prije dvije decenije u neobaveznom razgovoru sa jednim bivšim radnikom, a ono što je tada saznao, kako je kazao, proganjalo ga je i inspirisalo da napiše članak.

Scena iz predstave
Scena iz predstavefoto: Nikšićko pozorište

“Razgovarali smo o razlici života u Kragujevcu za Titovo vrijeme i život u postkomunističkom i postslavenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu: ‘Cijela se srušila civilizacija’. Ta rečenica me od tada progoni i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem članak o čovjeku koji je prevaren da povjeruje da se vratio u vrijeme kada je stara civilizacija još postojala”, kazao je tada Mračević, stoji u najavi predstave. U predstavi igraju: Čedomir Stejn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadezda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostime Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković. Predstava “Crvena zastava” se prikazuje u okviru martovskog repertoara Nikšićke kulturne scene.

Bonus video: