Otvoreni za različitost umjetničkog stvaralaštva

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, 20. mart juče je Gradsko pozorište Podgorica proslavilo sa najmlađom publikom

3877 pregleda 0 komentar(a)
Ansambl predstave "Snježna kraljica", Foto: Krsto Vulović
Ansambl predstave "Snježna kraljica", Foto: Krsto Vulović

Gradsko pozorište Podgorica obilježilo je juče Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, zajedno sa 450 učenika osnovnih škola "Oktoih" i "Vuk Karadžić", kao i sa djecom iz Centra za prava djeteta, izvođenjem predstave "Snježna kraljica".

Tradicionalnu poruku koje svake godine upućuje Međunarodna asocijacija pozorišnih institucija i pojedinaca Asitež, pročitao je glumac Pavle Ilić.

"Dovedite dijete u pozorište ili dovedite pozorište djetetu! Obilježavamo 20 mart 2023. kao dan kada odajemo priznanje umjetnicima iz područja pozorišta i performansa za mladu publiku kao ključnim radnicima, koji mijenjaju živote djece gdje god se nalazila zahvaljujući dubinskom poznavanju i specijalizovanim znanjima o publici kojoj se obraćaju. Pozorište i performans za mladu publiku odlikuju se jedinstvenim pristupom, prepoznajući djecu i mlade, kao pronicljive gledaoce, sudionike i koji doprinose kulturi, s pravom na uživanje u umjetnosti i na slobodu izražavanja", ističe se u poruci na samom početku.

Najmlađa publika ispratila Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade
Najmlađa publika ispratila Svjetski dan pozorišta za djecu i mladefoto: Krsto Vulović

Jedan od glavnih ciljeva udruženja Asitež je da okupi umjetnike iz cijelog svijeta i pruži mladoj publici više mogućnosti za uživanje u čarima pozorišta i performansa - izražavanju osjećaja, prikazu onoga što nije opipljivo, interpretaciji kompleksnog svijeta.

"Da bismo u tome uspjeli, moramo biti otvoreni za svu različitost umjetničkog stvaralaštva kojom se odlikuje naša globalna mreža i slaviti inovativnost koja proizilazi upravo iz ograničenja, izazova i posebnih uslova. Ponekad ne možemo povesti djecu u zgradu pozorišta. Ponekad uopšte nema takvih zgrada. Ponekad je to nemoguće zbog fizičkih, ekonomskih, geografskih ili društvenih prepreka", istaknuto je u poruci koju je Ilić čitao.

Gradsko pozorište
foto: Krsto Vulović

Pozorište i performans donose promjene, među kojima se ističu kontakt između ljudi, razmjena ideja, širenje nade, eksplozija radosti.

"Jer upravo kroz pozorište i scenske umjetnosti prepoznajemo ono što nam je zajedničko i proširujemo naše vidike. Na današnji Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, pozivam sve nas koji radimo u ovom području da potražimo mladu publiku koju ne poznajemo i sa kojom se još nismo sreli. Pristup pozorištu nije uvijek dostupan i moguć i stoga je na nama, stručnjacima u našem području, da to osiguramo uvijek i svugdje kad god je to moguće", zaključili su iz Asiteža.

Bonus video: