Projekcija i razgovor o filmu i nacionalizmu

Dokumentarac “Srbenka” Nebojše Slijepčevića biće prikazan sjutra u Podgorici, u organizaciji Kino kluba, nakon čega slijedi i diskusija

4910 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma “Srbenka” hrvatskog reditelja Nebojše Slijepčevića biće održana sjutra u Podgorici, u prostoru CKZ “Ribnica” u 19 časova, a ulaz je slobodan, najavljeno je iz Kino kluba Podgorica.

”Film prati postavljanje predstave čuvenog reditelja Olivera Frljića o slučaju Aleksandre Zec, djevojčice srpske nacionalnosti koja je 1991. godine ubijena u centru Zagreba. Pozorišne probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio. Kroz ovu priču Slijepčević istražuje složene teme nacionalnog identiteta, ksenofobije i ratnih trauma koje su duboko uticale na društvo u regionu”, ističe se u opisu.

Ispitujući kako se generacije rođene poslije jugoslovenskih ratova nose sa mračnim sjenkama istorije, “Srbenka” podsjeća na važnost empatije, tolerancije i razumijevanja u stvaranju zajedničke budućnosti za sve i postavlja pitanje: “Kakva nam je budućnost ukoliko se ne suočavamo sa prošlošću?”.

Slijepčević je u ranijem intervjuu za “Vijesti” kazao da su predstavljene teme i problemi uz koje je cijela jedna generacija odrasla i kojima je obilježena.

”Zanimalo me je kako na jednu novu, mladu generaciju ljudi utiču (dosad) neriješene traume cijele regije, a koje su nastale tih devedesetih. Zanimalo me je da li osjećaju posljedice toga, da li se to nosi u svakodnevnom životu ili to pripada nekoj prošloj generaciji”, rekao je tada reditelj.

Nakon projekcije će biti upriličen i razgovor o filmu i nacionalizmu sa filmskim kritičarem Vukom Perovićem i politikologom Predragom Zenovićem.

”Srbenka” je vrlo brzo osvojila srca publike i kritičara širom svijeta. Od nagrada i priznanja ističu se Doc Alliance nagrada za film godine na festivalu u Kanu, Srce Sarajeva za najbolji dokumentarac i nagrada publike na Sarajevskom filmskom festivalu, kao i nagrada “Maslačak” za najbolji regionalni film na UnderhillFestu u Podgorici i nominacija za najbolji evropski dokumentarni film u 2019. godini.

Bonus video: