Uspjeh je kada ne odustanete od snova i želja

Premijerno izvedena predstava “Bajka o elektricitetu” Nikšićkog pozorišta

1682 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište
Scena iz predstave, Foto: Nikšićko pozorište

Mrak, žamor djece i začuđenost roditelja šta se desilo sa električnom energijom pa u Nikšićkom pozorištu nema svjetla.

I onda se starijima upalila lampica - pa čeka se Nikola Tesla da osvijetli salu, ali i svijet. Profesor Sijalica i mlađani Nikola Tesla brzo su dali odgovore na sva postavljena, ali i prećutna pitanja, a najzahvalnija publika, ali i publika pred kojom je, kako rekoše glumci, najteže igrati, vidjela je da su i geniji poput Tesle “nekada bili djeca”, da ni njima nestašluci nijesu bili strani, ali i da možete uspjeti samo ukoliko od želja i snova ne odustanete, i ukoliko budete uporni i hrabri. Takav je bio i Tesla.

O tome je riječ u predstavi “Bajka o elektricitetu” Nikšićkog pozorišta koja je premijerno izvedena preksinoć i koju je po tekstu Milene Bogavac, režirao i adaptirao Milo Vučinić.

”Premijera u svom gradu, pred svojim ljudima je posebna odgovornost, ali i prednost domaćeg terena. Predstavu smo uradili u rekordno kratkom roku i napravili smo scenski proizvod koji rezonuje. Što je bilo dobro pokušaćemo da fiksiramo, što je bilo loše da popravimo i da ova priča zaživi u kulturnom algoritmu”, kazao je Vučinić nakon premijere.

Scena iz predstave
Scena iz predstavefoto: Nikšićko pozorište

Misija predstave i pozorišta je, kako je istakao, da se publika nakon izvedenog komada zapita, da pokuša pronaći odgovore na brojna (ne)izrečena pitanja.

”Bilo je zanimljivo naše istraživanje tokom procesa i pokušali smo da publiku zapitamo i izvedemo iz konvencije. Tu temu genijalnosti smo skrajnuli sa strane i vodili smo se logikom demistifikacije stvari. Prosto smo tražili stvari koje su opipljive u ljudskom karakeru, vječne i trajne i čini mi se da je ta tema istrajnosti i neke riješenosti da se ispune svoji snovi krucijalna za svaku individuu, a posebno za individuaciju i razvoj visine jednog genija kakav je Tesla. To je naša poruka”, istakao je mladi režiser.

Matija Memedović, mladi glumac koji uspješno počinje da gradi karijeru, nije krio zadovoljstvo što je imao priliku da igra u predstavi za djecu i to još da tumači lik mlađanog Tesle.

”Srećan sam zbog ove predstave i samog procesa. Ovo je moje prvo iskustvo sa dječijom predstavom i jako sam bio srećan što igram malog Nikolu Teslu. Zahvalan sam reditelju što mi je dao ulogu i vratio me u djetinjstvo, jer igram Teslu od desetak godina. Nijesam se toliko bavio karakterizacijom lika već sam se više trudio da budem dijete, a ne da igram dijete”, kazao je Matija.

Iako premijere nose posebnu draž, Matiji u sjećanju više ostaje, kako je rekao, sam proces rada na predstavi i upravo zbog toga se i ne raduje mnogo premijernom izvođenju.

”Svaku premijeru mrzim jer je to kraj jednog procesa. Premijera dođe i prođe, a proces se pamti. Proces nastajanja ove predstave bio je jako dobar. Ovo je zdrava predstava za djecu i mislim da ona treba da se igra, da djeci skrenemo pažnju na to da im je mašta možda i najbitnija od svega i da ti njihovi zacrtani putevi mogu da se ostvare, jer su i volja presudni. Kao što je put malog Nikole Tesle koji ne želi da se bavi bogoslovijom i očevim nasljedstvom, nego želi da stvori važno. Nikada ne znamo u kome se krije neki dar”, poručio je Matija.

I Maja Stojanović nije krila zadovoljstvo urađenom predstavom.

”Ponosni smo i srećni što nije neki crno-bijeli tekst, navijački, da djecu navodimo, već tekst koji je i edukativnog karaktera i ima dosta informacija. Zaista smo imali beskrajno istraživanje, a sa djecom uvijek postoji iznenađenje”, kazala je Maja.

Iz predstave
Iz predstavefoto: Nikšićko pozorište

Nikola Vasiljević, koji u predstavi igra odraslog Nikolu Teslu, njegovog oca, ali i Gnusana Gusana, smatra da je predstava uspjela ako svako dijete uspije da makar nešto nauči iz nje.

”Kompleksna je priča. Bilo šta da im ostane što će ih gurati naprijed, da je dijete ‘otac čovjeka’, da treba vjerovati u svoje snove, ili da zapamte ime Nikole Tesle, uspjeh je, jer će ih ove lijepe stvari i nauka možda pokrenuti da i oni počnu time da se bave”, kazao je Vasiljević.

Nada se da će predstava dugo živjeti, a on se već raduje novom igranju.

”Bilo je izazovno i lijepo, posebno što igram tri lika. Poslednja scena gdje igram odraslog Teslu je posebno izazovna. Nije jednostavno u jednoj sceni donijeti prisustvo duha tog velikog čovjeka, probati da se u jednom kratkom krokiju primaknem tim visinama”, istakao je Vasiljević.

Pored njih troje u predstavi igraju i Kristijan Blečić i Milica Kekić. Za scenografiju i kostime bila je zadužena Vesna Sušić, za muziku Sara Mićunović i Luka Jovanović, dok je producentkinja Milica Burić.

”Tamo gdje ima karaktera, a to je vrlina odlučnosti i riješenosti da se slijede sopstveni snovi, tamo nema sudbine. Barem ne sudbine, u smislu ogoljenosti i nemoći pred silom tuđih odluka”, zapisao je reditelj predstave kojom “brane čast pozorišta i njegovu prirodnu upućenost na istraživanje suštinski važnih tema u životu, a njih je, iznenađujuće malo”.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od sedam godina, ali i odraslima.

Bonus video: